x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Salariile şi pensiile, în contratimp cu economia

Salariile şi pensiile, în contratimp cu economia

de Ilie Serbanescu    |    02 Mar 2010   •   00:00

Publicarea rezultatelor statistice asupra evoluţiei salariilor în economie în 2009 contrariază şi chiar bulversează. Salariul mediu net a ajuns în decembrie la 9% peste nivelul din ianuarie în anul cotat "de criză"! În termeni reali, adică eliminând inflaţia, creşterea este de vreo 4%, ceea ce, raportat la o scădere a PIB estimată la cel puţin 7%, este absolut aiuritoare.

Adăugându-se faptul, evidenţiat tot statistic, că pensiile au sporit, de asemenea în termeni reali, cu peste 16% în acelaşi an de criză, reiese că anomaliile din economie duduie în continuare nestingherite! Pentru că nu poate fi decât o anomalie ca salariile să crească atunci când ceea ce le finanţează, adică economia, scade, şi încă şi mai şi pensiile, care sunt finanţate de salarii, să sporească şi mai abitir!

După ce până în noiembrie salariul mediu net părea atins şi el de criză (scădere în termeni reali de aproape 4% faţă de ianuarie), în decembrie - luna prezidenţialelor - acesta a scăpat caii, crescând cu 8%. Şi asta pe când toată lumea se aştepta la o prăbuşire, din cauza efectului zilelor forţate fără plată din sectorul bugetar! Aş! Pure baliverne - poate pentru FMI, poate cu acceptul FMI şi în orice caz cu banii de la FMI!

Guvernatorul Băncii Naţionale, dl Mugur Isărescu, din ale cărui discursuri nu lipseşte corelaţia dintre evoluţia economiei şi evoluţia salariilor, nu putea alege un moment mai nepotrivit pentru a-şi anunţa, din motive pe care nu le ştim, proiecţiile încurajatoare pentru perioada următoare. Deşi nu tocmai precizată, "perioada următoare" va aduce, potrivit guvernatorului, reluarea creditării şi revenirea economiei. Pentru a oferi credibilitate acestor proiecţii, guvernatorul le-a situat în spaţiul realismului, şi nu cumva al euforiei.

Nu ştim pe ce se bazează concret dl Isărescu în creionarea unor asemenea proiecţii, existând dubii imense în ce priveşte atât reluarea creditării, cât şi revenirea economiei în acest an. Dar să admitem că proiecţiile dlui Isărescu nu sunt din spaţiul euforiei. Chiar şi în acest caz însă, aceia care sunt gata să le ia în considerare trebuie să se uite tocmai la ceea ce s-a întâmplat cu salariile şi pensiile în raport cu economia în anul de criză 2009.

Actualele niveluri ale salariilor şi pensiilor vin din perioada creşterii economice 2004-2008, când acestea au fost majorate tocmai pe baza respectivei creşteri economice. Datele arată că, în 2009, economia s-a ajustat la ceea ce poate duce, revenind pe ansamblu la nivelul din 2007, iar în unele sectoare la nivelul din 2005-2006 şi chiar 2003!

În timp ce salariile şi pensiile nu s-au ajustat, ba chiar au crescut în continuare! Au crescut din ce?! Chiar dacă admitem că, după ajustare, economia ar putea eventual să-şi reia creşterea, pe palierul însă al consecinţelor - adică al nivelului de trai - acest lucru nu se poate întâmpla! Salariile şi pensiile au o întârziere în ajustare de peste un an faţă de economia care le hrăneşte!

În 2010 cel puţin, dacă nu şi în 2011, salariile şi pensiile vor fi în faza de ajustare, chiar şi în cazul în care economia va trece pe creştere. Ajustare - acesta este scopul noii legi a salarizării unitare în sectorul public! Ajustare - acesta este scopul noii legi a pensiilor! Oameni buni, nu vă lăsaţi amăgiţi! Nivelul de trai va continua - dacă nu, mai bine spus, abia va începe - să scadă, chiar şi în cazul în care economia îşi va reveni.

Nu vă aşteptaţi la altceva! Nu vă vor mai ajuta nici împrumuturile de la FMI şi nici politicienii, căci campanie electorală nu mai este decât peste trei ani!

×
Subiecte în articol: editorial