Desi se afla in vacanta, domnii in roba visinie s-au incaierat. Instanta catre care se uita cu nemarginita incredere partenerii nostri din Uniunea Europeana si Excelenta Sa, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a dat in clocot. Sacralizata de unii, demonizata de altii, CCR a intrat in criza si este greu de prevazut ca mai poate elabora o decizie ferma si credibila. Din acest moment, reprezentantii oficiali ai partidelor politice, ai Guvernului, ai presedintiei interimare ori suspendate, ar putea si poate ar trebui sa lase total in pace Curtea Constitutionala. Unde cineva a stins lumina, incuind usa, iar pistolarii au inceput sa traga.
Curg acuzele reciproce in interiorul acestei institutii importante, alcatuita din noua persoane, unii magistrati, altii activisti de partid cu studii juridice, insa. Inaltii magistrati, cum li se spune, se acuza reciproc de incalcarea regulilor jocului. De incalcari ale legii. De fraude. Razboiul politic s-a transferat la CCR. Dupa ce razboiul juridic a incins mintile politicienilor. Ce se intampla? Cum poate fi solutionat acest conflict atroce, localizat in institutia de la care atat romanii, cat si partenerii nostri euroatlantici asteapta o solutie rationala, care sa puna capat celei mai grave crize politice de la ultima mineriada incoace?
Cred ca, pana in acest moment, toate argumentele politicienilor au fost puse pe masa. Atat ale celor care sunt responsabili pentru votul a 8,5 milioane de romani, dintre care 7,5 au cerut demiterea lui Traian Basescu, cat si ale celorlalti, care se simt responsabili, intr-un fel sau altul, fata de presedintele suspendat si sustin ca-i au de partea lor pe cei care au ignorat referendumul si o masa electorala extrem de discutabila. Si-au spus cuvantul reprezentantii tuturor institutiilor implicate. Si s-a implicat o institutie care ar fi trebuit sa stea deoparte. Cel putin atat timp cat procesul electoral inca nu s-a incheiat. Ma refer la Parchetul General. S-au pronuntat sociologi, specialisti in demografie, somitati in materie de drept constitutional, care nu sunt insa purtatori de roba visinie. S-au pronuntat sefi de guverne, ambasadori si reprezentanti ai unor organisme internationale.
Acum ar trebui sa se faca liniste. Terenul exclusiv de lupta ar trebui sa fie Curtea Constitutionala a Romaniei. Magistratii ar face bine sa se intoarca imediat din vacanta. Pentru ca propria lor institutie a luat foc. Ca sa nu mai vorbim de focul in care se parjoleste, de la declansarea acestei crize, intreaga Romanie.
Sa se intoarca judecatorii Curtii Constitutionale, cei numiti acolo in baza unui algoritm politic, dupa confruntari crancene intre partide, sa se priveasca fiecare in prealabil in oglinda, apoi sa se priveasca ochi in ochi, sa inchida bine usa si sa astupe gaura cheii, sa-si blocheze telefoanele, asa cum face orice curte cu juri si sa-si dea propriile robe la curatat. Sa-si spele robele in familie. Si, pe 31 august sau pe 12 septembrie sau cand cred ei de cuviinta, sa iasa public. Sa spuna cinstit ce s-a intamplat. Asupra cui au fost facute presiuni si de catre cine. Cine si ce reguli a incalcat. Si, in final, asteptam decizia Curtii.
Sursa: CorectNews -