x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Senzationala demisie, rupta si aruncata la cos

Senzationala demisie, rupta si aruncata la cos

de Sorin Roşca Stănescu    |    08 Apr 2012   •   10:13

Presedintele Traian Basescu isi ofera demisia. Cu un an inaintea incheierii oficiale a mandatului sau. Simplul enunt are, trebuie sa recunoastem, un inalt grad de senzational. O face conditionat. In termeni inacceptabili. De fapt, imposibili. Ceea ce inseamna ca oferta se vrea o provocare. Dar sfarseste prin a fi o gluma proasta.

In ce circumstante isi ofera demisia domnul Traian Basescu? Nu a mai existat un caz in care, spre sfarsitul mandatului, credibilitatea unui sef de stat sa se reduca la o singura cifra. Undeva sub 10 la suta. Pentru ca, de cate ori imaginea unui presedinte s-a erodat, el a parasit scena mult mai devreme. La sfarsitul mandatului sau, de exemplu, Emil Constantinescu, care nici n-a mai candidat a doua oara, se bucura de sustinerea a peste 30 la suta din populatia cu drept de vot. In al doilea rand, este in plina disolutie si partidul prezidential. PDL. El plateste pentru reaua guvernare. Si ce alte circumstante ale momentului mai pot fi consemnate? Guvernul comite greseli in serie. Ca sa nu le denumesc crime economice. Iar “primul succes al guvernului meu', l-am citat pe Mihai Razvan Ungureanu, tocmai i-a explodat in fata. Dupa ce a starnit un urias scandal, iata ca afacerea nu se mai face. Pentru ca “partenerul' nu are bani. Si acest guvern se mai alege si cu o plangere penala. In fine, tot azi, are loc si Congresul Extraordinar USL. Care marcheaza debutul unei campanii electorale, probabil victorioase. Simpla enumerare de mai sus ne indica intentia reala a Presedintelui Traian Basescu. Aceea ca, sub pretextul demisiei sau ofertelor sale de demisie, sa schimbe agenda publica. Sa vestejeasca toate celelalte circumstante ale momentului.

Ca avem de-a face cu o cacealma, de altfel destul de prost jucata, ne dam seama si daca am incerca sa luam in serios oferta de demisie a Presedintelui Traian Basescu. Care este conditionata de pretentia ca opozitia sa accepte, pana la finele alegerilor locale, cel putin doua schimbari ale Constitutiei si cel putin doua referendumuri. Unul pentru reducerea numarului de parlamentari si desfiintarea Senatului, celalalt pentru micsorarea de la 5 la 4 ani a mandatului prezidential. Reducerea numarului de parlamentari, cu care opozitia este de acord, putea fi facuta de mult, cu singura conditie ca partidele aflate la putere, si in primul rand PDL, sa fi dorit acest lucru. PDL este cel care a boicotat reducerea numarului de parlamentari. Doar desfiintarea Senatului depinde de o schimbare de Constitutie si de un referendum. Orice om cu capul pe umeri isi pune, in mod legitim, intrebarea de ce partidul prezidential nu a facut pana acum ceea ce putea sa faca. Cat priveste cele doua referendumuri si cele doua modificari ale Constitutiei, oferta Presedintelui Traian Basescu a venit, din punct de vedere tehnic, prea tarziu. Oricine analizeaza prevederile legale, va observa ca trebuie parcurse o serie de etape si indeplinita o serie de conditii, care se bat cap in cap cu calendarul electoral.

Pur si simplu, conditiile puse de Presedintele Traian Basescu nu pot fi indeplinite. Ceea ce nu-l impiedica insa, daca doreste, sa-si dea demisia. In definitiv, demisia este un act unilateral de vointa. Si nu am mai auzit pana acum ca o demisie sa se negocieze. E mai onorabila o demisie decat o demitere.

Sursa: CorectNews

×