Intrat în PMP, Traian Băsescu spune că nu ştie dacă va candida la Primăria Capitalei, dar asta fiindcă, probabil, doreşte să fie premier după următoarele alegeri, ca să-i anihileze pe cei care-i critică mandatele de preşedinte.
Ne amintim că în timpul lor am primit finanţare de la FMI şi UE. Banii de la FMI au asigurat, indubitabil, stabilitatea financiară, deoarece băncile cu capital străin făceau presiuni pentru retragerea economisirii din import. Mai precis, banca centrală a negociat cu acele bănci să o facă gradual, a redus precaut dobânda de politică monetară, ceea ce a capacitat economisirea internă şi a echilibrat raportul credite - depozite.
Cu împrumuturile UE s-au finanţat, în schimb, deficite bugetare uriaşe – de 9%, 6,6% sau 5,3% din PIB - făcute după ce Băsescu a „decretat” ca statul să fie principalul investitor. Şi aşa s-au achiziţionat bunuri publice ce au costat de 4-5 ori mai mult decât făceau şi s-a triplat datoria guvernamentală.
Aşadar, în loc să ia criza ca pe o oportunitate pentru a face statul mai mic, cum au procedat polonezii, ce au vândut la Bursă participaţii la furnizorii de utilităţi, regimul Băsescu a mărit statul, cu bani luaţi pe datorie. Şi nu doar statul s-a îndatorat, ci şi populaţia după mărirea TVA şi tăierea salariilor, iar băncile s-au ales cu credite neperformante. Deci regimul Băsescu e responsabil nu doar cu majorarea datoriei publice, ci şi a menajelor, şi cu neperformanţa băncilor. Astfel şi-a procurat resurse ce au căpătat destinaţie politizată.