x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sindromul trecerilor ilegale

Sindromul trecerilor ilegale

de Ion Cristoiu    |    08 Oct 2006   •   00:00
Sindromul trecerilor ilegale
ROMANIA CA O TELENOVELA
Moto:
"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"
Mircea Badea
realizator tv

La marginea dinspre Padurea Statului locuia Toader Chirila. Un barbat singur, venit in sat cu cativa ani in urma din lumea larga. Cumparase casele lui Apostolache - cel care plecase in America, la fiul sau, ajuns mare gangster - le renovase si se inchisese practic intre cei patru pereti. Era vazut foarte rar prin sat. La vot sau in imprejurari ciudate. Ca de exemplu, cu un an in urma, cand un grup de liceeni, intorcandu-se de la discoteca, l-a intalnit plimbandu-se pe sosea la miezul noptii cu aerul ca o face in plina zi.

Nu se stie cati ani are. Dupa infatisare, toti ii dau 65-70 de ani. Inaintea ultimelor alegeri, veni la primarie ca sa fie trecut pe liste. Luandu-i buletinul, primarul avu o tresarire. Documentul scria ca are 30 de ani. Primarul mai citi o data, crezand ca n-a vazut bine, apoi ridica privirile. Toader Chirila ii zambi. Ca si cum ar fi stiut intrebarea. - Da, am 30 de ani, desi par de 70. Nu doar parea, ci chiar avea, daca il priveai mai bine. Incaruntit, cu zbarcituri, uscat si usor cocosat, avea gesturi batranesti, acele gesturi care spun clar ca omul nu mai are vlaga. Primarul a dat sa-l intrebe ce-i cu el, daca suferea cumva de vreo boala. si-a dat seama ca n-ar fi primit nici un raspuns. Omul n-avea chef. Sau nu voia sa vorbeasca despre boala sa.

Mai tarziu s-a raspandit in sat zvonul ca barbatul suferea de o boala rara: Sindromul trecerii ilegale a granitei.

Fusese depistata mai intai la comisii voiajori, si la ministrii de Externe, cei care calatoreau aproape saptamanal peste hotare. De fapt, la comisii voiajori simptomele erau mult mai puternice decat la ministrii de Externe, acestia din urma beneficiind de pasaport diplomatic. Sindromul se manifesta - spuneau specialistii - printr-o imbatranire mai rapida decat cea a unui om obisnuit.

Granitele, desi sunt niste conventii, alcatuiesc un obstacol psihologic puternic, depasit de calator fara ca acesta sa-si dea seama. Fiecare granita adanceste oboseala sistemului neurovegetativ. Boala isi sporeste efectele in cazul trecerilor ilegale.

Emotiile din timpul cand politistul de frontiera plimba privirea de la tine la pasaport si invers, de parca ar sovai sa-ti puna stampila; incordarea dinainte de a ajunge pe pamantul nimanui, chiar si usurarea enorma, dupa ce te-ai vazut dincolo, consuma iremediabil energia nervoasa, subtie celula neurovegetativa, submineaza echilibrul intim.
Intr-un cuvant, accelereaza la maximum procesul de imbatranire.

Toader Chirila se specializase din adolescenta in trecerea ilegala de frontiera. La inceput, facuse asta manat de dorul aventurii. Dupa aceea, il descoperira si il angajara cu contract limitat niste traficanti de valuta. Cateva luni lucrase si pentru niste traficanti de droguri. Dat fiind ca emotiile erau aici infinit mai mari decat in alte cazuri, imbatrani in cateva luni cu un deceniu. Speriat, abandona si se angaja sa treaca granita loturi de fetite din Republica Moldova. Acum, ca avea ceva bani pusi deoparte, se retrasese in sat, despre care stia de la bunica-sa, maritata in sat si divortata. Dupa divort, aceasta se intorsese in satul din munti, unde deschisese o scoala de tors, meserie la mare cautare dupa ce zona intrase in circuitul turistic.
Va muri visand ca a trecut granita dintre real si imaginar.
×
Subiecte în articol: editorial