x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spre dictatură

Spre dictatură

de Robert Veress    |    15 Aug 2012   •   10:39

Curtea Constitutionala trece cu buldozerul peste legi si peste propriile decizii, pentru a-i servi interesele lui Traian Basescu si licuricilor acestuia, sfidand MAJORITATEA populatiei Romaniei. Traian Basescu se pregateste sa conduca, inca doi ani, o tara cu 19 milioane de locuitori, dintre care doar un milion il sustin, iar dintre ceilalti 18 milioane, cei mai multi il detesta si il vor dus pe mare, in cel mai bun caz.

Parchetele, procurorii actioneaza la comanda politica si ancheteaza babele de prin sate pe prispa casei, punandu-le sa se jure cu mana pe biblie ca n-au votat multiplu.

In loc sa cerceteze abuzurile Parchetului General, Consiliul Superior al Magistraturii vrea sa le bage pumnul in gura politicienilor, pentru... declaratii politice.

Serviciile secrete se ocupa cu ascultatul telefoanelor. Nu mai exista roman care sa poata baga mana in foc ca nu i-au fost interceptate convorbirile si marea majoritate a romanilor sunt obisnuiti cu ideea ca sunt ascultati. Sotul vorbeste codificat cu sotia cand vrea sa-i transmita mesaje amoroase, nu din pudoare fata de sotie, ci fiindca vrea sa evite ca 'cineva sa fie pe fir'.

Pe vremea guvernarii Nastase, toata presa ar fi sarit ca arsa, daca s-ar fi probat ca telefoanele unui jurnalist sunt interceptate si exista dovezi ca se incearca discreditarea sa si a publicatiei la care lucreaza, prin metode tipic securiste. In prezent, cand Jurnalul National a devoalat o astfel de practica a DIICOT, tacerea in restul presei (cu exceptia colegilor de trust) este mormantala. Asta, fiindca, pe de o parte, aparandu-ne pe noi, aperi un critic al lui Traian Basescu si al regimului sau, ori 'nu poti face asa ceva'. Pe de alta parte -si asta e mai grav-, asa cum spuneam, interceptarile au intrat in cotidian, a devenit ceva banal sa interceptezi fara mandat si multi cetateni au ajuns sa creada ca e si normal, pana la urma urmei, ca ce vorbesc jurnalistii cu diversi 'sa se stie'.

Serviciul Roman de Informatii a infiltrat redactia Jurnalului National si acum avem proba indubitabila a acestei infiltrari, realizata la inceputul mandatului lui Traian Basescu (a aprimului mandat de presedinte).

Sunt convins ca intreaga presa e, de fapt, infiltrata de servicii, chiar si cea basista, preventiv - pentru ca si acolo mai sunt jurnalisti care mai cred in deontologie si pot defecta.

Cu ani in urma, acelasi SRI a incercat racolarea unui fost coleg de la ziarul Gandul, actualmente la Romania libera. Au avut ghinion, colegul era chiar jurnalist si era decis sa ramana jurnalist. Au existat si consecinte – reportajul sau despre filmul racolarii nu a fost publicat si, finalmente, a fost fortat sa-si dea demisia. Pe atunci, Gandul inca avea o orientare neutra, critica la adresa Puterii, la adresa oricarei Puteri politice, asa cum trebuie sa fie un 'caine de paza al democratiei'. Intre timp, Cristian Tudor Popescu a pierdut complet controlul asupra politicii editoriale a publicatiei si azi 'tinerii sai colegi' ne explica in articole ce ar putea fi semnate, la fel de bine, de Elena Udrea sau MRU, de ce Traian Basescu e 'preferabil' si de ce Crin Antonescu nu poate fi niciodata presedinte al Romaniei – fiindca isi permite sa nu faca sluj in fata criticilor Vestului.

As fi inteles daca presa basista ar fi tunat si fulgerat impotriva proiectului de constructie al Autostrazii Targu Mures – Iasi – Ungheni, una care se prefigureaza a fi printre cele mai scumpe din lume, cu 20 de milioane de euro pe kilometru, de patru ori peste standardul de cost. Dar nu, fiindca in schema sunt implicati oameni cu proptele puternice transpartinice. In spatele perdelei de fum, megaescrocheriile cu bani publici pot continua, netulburate.

Ma intreb si va intreb: mai este societatea in care traim democratica? Este suficient ca inca mai existam, ca mai exista presa critica la adresa lui Basescu & compania? Este suficient daca 'latram', cata vreme 'caravana trece', netulburata?

In ce ma priveste, am dat un raspuns atunci cand cvorumul la referendum a fost instituit: daca Basescu Traian se intoarce la Cotroceni, in conditiile in care, majoritatea participantilor la referendum voteaza 'Da', suntem in dictatura, de facto. Acum, dupa referendum, cand s-a dovedit ca numarul celor care au votat 'Da' este nu doar zdrobitor superior celor care au votat 'Nu', dar si cu 2,5 milioane mai mare decat numarul voturilor cu care Traian Basescu a fost ales, orice argument in favoarea legitimitatii continuarii mandatului de presedinte al suspendatului este ridicol. Ca atare, cu un presedinte IMPUS, nu mai putem afirma, fara sa mintim -pe altii sau pe noi insine- ca suntem in democratie.

Prin urmare, va trebui sa reactionam puternic, daca mai vrem democratie – si nu inteleg, prin asta, simulacrul de democratie care i-a determinat pe mai mult de jumatate dintre romani sa regrete comunismul si chiar sa il regrete pe Impuscat.

×