x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul printre nămeți

Statul printre nămeți

de Sabina Iosub    |    18 Ian 2016   •   07:56
Statul printre nămeți

Au rămas oameni blocați în zăpadă. Drumurile nu au fost curățate sau închise la timp. Oficialii păreau pierduți printre fulgi. Nămeții au acoperit România… Dar… Duminică am văzut multe zâmbete. Prin viscol, printre rafturi, pe alei, cu lopata în mână, pe lângă mașini, la tras de sanie, oameni în toată firea păreau bucuroși. Habar nu am de ce! Viscolul aduce cu el întotdeauna griji: e casa în regulă?, trebuie dată zăpada de lângă ziduri, atenție la alei, nu mai am sare să arunc, oare îmi ajunge benzina, dacă mă trezesc cu o oră mai devreme, ajung la timp?, aoleu, nu am lopată… Și totuși, am văzut mulți oameni care zâmbesc, care păreau bucuroși. Banalul și zilnic frecventatul magazin de cartier părea mai degrabă un local dintr-o stațiune de munte la câte costume de schi, râsete, sticle și condimente de vin fiert ieșeau din el. Poate pentru că a nins în noaptea de sâmbătă spre duminică am apucat și noi, o parte din adulții acestei țări, prima dată după multă vreme, să ne bucurăm de zăpadă ca de ceva bun.

Dacă viscolul avea loc în noaptea de duminică spre luni, sunt sigură, cantitatea de zâmbete la nivelul României era mult mai mică. Hai să zicem așa, am avut noroc. Unii! Alții, nu! Nămeții i-au prins acolo unde lozincile oficialilor se sparg ca baloanele de săpun: prin trenuri, pe drumuri naționale, pe autostrazi. În general prin locuri în care te gândești că atunci când mult anunțata iarnă vine fix la ora anunțață, statul pe care-l plătești lunar cu bani grei e acolo ca să te ajute, să-ți facă viața mai ușoară și să-ți dea încredere că viscolul poate spulberă nămeți, dar nu vântură puterile unui stat. Din nou, n-a fost așa! Aceleași localități și drumuri din Buzău, Vrancea, Prahova, Ialomița, aceleași în fiecare an au fost blocate de nămeți! Exasperant, nu? Nu, doar banal! Din nou natura a câștigat partida cu statul român. Nu pentru că ar juca altfel decât în fiecare an, ci pentru că statul român așa știe el să facă - își dă goluri singuri. Goluri de imagine, goluri în vistierie, goluri în gândire.

Sunt convinsă că zilele viitoare o să auzim din nou de planuri care să protejeze drumurile la fel cum știu sigur că iarna viitoare o să ne blocăm la fel. Sper doar să ningă tot sâmbăta, ca să ne mai bucurăm câteva ore de zăpadă!
 

×