x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stoichiţă croşetează în limitele bugetului de criză

Stoichiţă croşetează în limitele bugetului de criză

de Dan Dumitrescu    |    14 Ian 2010   •   00:00

Mihai Stoichiţă râşneşte răbdător şi metodic la încropirea lotului stelist pentru noul sezon. Nu-i este uşor. Pretenţiile de performanţă ale echipei impun o anumită calitate a achiziţiilor şi un preţ pe măsură. Bugetul rezervat târguielilor de sezon este însă unul mai mult decât anemic. Iar Mihai Stoichiţă este forţat la o echilibristică periculoasă. N-are încotro. Altă soluţie nu există. Trebuie să croşeteze în limitele bugetului impus de criza economică ce ne-a cam pus pe toţi cu botul pe labe. Realitatea rămâne în durerea ei temeinică. Nu însă într-atât de temeinică, încât să-i târască în îngândurări apăsătoare şi pe cei veseli din fire. Iar spectacolul pe care-l oferă indivizii salvaţi de o copilărie continuă devine uneori tonic. Ne mai salvează de pânda angoaselor.

Sezonul transferurilor este punctat în momentul de faţă la Steaua doar de câteva certitudini. În afara unor fotbalişti care nici n-au contat pentru echipă, consemnăm doar o singură plecare, şi anume aceea a lui Rada. Iar plecarea lui Rada este compensată de o singură intrare deja parafată. Cea a lui Jelev. Nici perspectivele nu sunt mai generoase. Ele vizează, deocamdată, doar achiziţiile. Negociatorii de serviciu ai Stelei caută soluţiile cele mai avantajoase pentru transferurile bulgarului Iovov şi rwandezului Edwin Ouon de la AEL Limasol. Dincolo de aceste certitudini şi de aceste perspective înşurubate în adevăr cu mai multă nădejde funcţionează doar spectacolul vesel despre care vorbeam.

Gigi Becali a redescoperit jocul. Fără a fi deloc prost, spune prostii la televizor, deoarece reţeta pălăvrăgelilor îi asigură o frecvenţă a apariţiilor care au darul de a-l răsfăţa. Vinde într-o mare veselie cam tot ce mai are Steaua prin vestiar. Pe Ghionea l-a purtat prin Rusia şi prin turceştile genclerbirligiuri. Pe Kapetanos l-a livrat în Qatar, prin Emirate sau prin Anglia. Ştiriştii iau de bune invenţiile lui Gigi şi le prezintă ca pe cele mai certe dintre certitudini. Jocul se-ncheie, cum altfel?, prin la loc comanda. Gigi declară ritos că fotbalistul este mai bun decât banii şi că de aceea i-a refuzat pe englezi. Se trage cortina, publicul aplaudă, iar Gigi cucereşte, ajutat substanţial de credulitatea guţanilor, Oscarul păcălelilor.

Spectacolul vesel este completat în momentul de faţă de cei care iau mult prea în serios sosirea la Bucureşti a lui Josh Tudela. Americanul poate primi nota 10 pentru vorbe de protocol: "Steaua este o echipă foarte bună, se bate mereu pentru locurile fruntaşe. Va fi o provocare pentru mine şi e minunat că mă aflu aici". Nimeni nu poate garanta însă vreo notă pentru fotbalistul Tudela. Şi nici cei care l-au adus nu merită, aşa cum se întâmplă deja, reproşul superficialităţii. Steaua nu a luat deocamdată decât un bilet de loterie la preţul unui bilet de avion. Tudela a venit doar pentru probe la Bucureşti. Dacă nu va convinge, nu va rămâne! Nu se repetă în nici un caz istoria cu Elton.

×
Subiecte în articol: editorial