x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Strategii pentru dezvoltare durabila

Strategii pentru dezvoltare durabila

de Laszlo Borbely    |    20 Feb 2006   •   00:00
Strategii pentru dezvoltare durabila

De ce este necesar sa avem aceste strategii? Trebuie sa fim constienti ca partenerii nostri - tarile membre ale UE, oamenii de afaceri, institutiile financiare - au nevoie de un cadru de referinta, de o descriere a directiei in care doreste Romania sa se indrepte. In acest context, este esential ca viziunea pe care o propunem sa fie agreata de toti partenerii interesati de politicile de dezvoltare pe care le adoptam.

Romania a inceput sa devina tot mai atractiva pentru investitori. Acest lucru se intampla si ca urmare a dezvoltarii economice care este din ce in ce mai vizibila, dar si ca efect al imbunatatirii rating-ului de tara acordat de agentiile internationale.

Avand in vedere interesul real al companiilor straine de a intra pe piata romaneasca, trebuie sa fim bine pregatiti pentru a le oferi investitorilor atat un cadru legislativ coerent, cat si strategii prin care sa aratam ca stim in ce directie vrem sa ne indreptam, pentru a evita dezvoltarea haotica a unor investitii. Tocmai de aceea se lucreaza acum la finalizarea Planului National de Dezvoltare 2007-2013, care speram sa fie aprobat la sfarsitul lunii martie, un document care sa ne orienteze toate eforturile intersectoriale, sa dea un sens resurselor si potentialului national. De asemenea, pana la sfarsitul anului avem nevoie de un concept strategic de dezvoltare spatiala pe termen lung 2007-2025, pe baza caruia sa fie valorificat potentialul Romaniei pentru propriile obiective de dezvoltare si care sa identifice rolurile pe care Romania si le poate asuma si exercita in contextul Uniunii Europene. Sunt doua strategii care trebuie armonizate pentru a putea absorbi fondurile structurale la care Romania va avea acces din 2007. De altfel, accesul la fondurile structurale este conditionat de o corelare foarte buna a strategiilor cu planurile spatiale si cu cele de investitii.

Conturarea unui concept strategic de dezvoltare spatiala a Romaniei presupune stabilirea unor orase sau zone care pot fi motoare de dezvoltare economica in domenii competitive, care vor fi identificate si stabilite tinand cont de noul context european. La fel de importanta este fixarea unor zone prioritare de dezvoltare, zone cu un anumit potential care nu presupun investitii prea mari pentru a aduce beneficii economice importante. De asemenea, conceptul strategic fixeaza prioritatile de investitii in infrastructura si planul de actiuni la nivel national pentru dezvoltare in context european.

De ce este necesar sa avem aceste strategii? Trebuie sa fim constienti ca partenerii nostri - tarile membre ale UE, oamenii de afaceri, institutiile financiare - au nevoie de un cadru de referinta, de o descriere a directiei in care doreste Romania sa se indrepte. In acest context, este esential ca viziunea pe care o propunem sa fie agreata de toti partenerii interesati de politicile de dezvoltare pe care le adoptam. Obiectivele de dezvoltare teritoriala, si nu numai, trebuie insa stabilite impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale, care cunosc cel mai bine necesitatile comunitatilor pe care le reprezinta. Pentru aceste motive, am inceput saptamana trecuta consultarile cu entitatile implicate in elaborarea si implementarea politicilor de dezvoltare teritoriala pe baza carora sa fie elaborat Conceptul strategic de dezvoltare spatiala si reintegrare in structurile spatiale europene. Abordarea dezvoltarii prin prisma unei strategii coerente, bazata pe coeziunea sociala, economica si teritoriala, va asigura Romaniei o dezvoltare durabila, pe care Uniunea Europeana pune mare accent.

×
Subiecte în articol: editorial dezvoltare