x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Suntem, dar ne este urât!”

„Suntem, dar ne este urât!”

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    10 Dec 2011   •   21:00
„Suntem, dar ne este urât!”

Vorbim despre poluare, mizerie, murdarie, E-uri, deseuri si gaze toxice, despaduriri, degradari funciare, praf, distrugeri si mormane de gunoaie si moloz ca si cum toate acestea ar pica din cer, asemeni unor fenomene meteorologice dezastruoase. NU. Ele sunt rezultatul gunoaielor din mintea noastra. Raul pe care il emanam in afara se intoarce impotriva noastra mai devreme sau mai tarziu. O spune vechiul cod etic al amerindienilor: 'Energia rautatii pe care o emiti spre Univers va veni inapoi catre tine, multiplicata'.

Dupa mii de ani de manipulari, suntem 90% alterati. Si alienati. Ne este frica si rusine de ceea ce este omul cu adevarat in mod natural. Ne-au dat legi strambe si perverse, impotriva firii, pentru ca stiau ca astfel ne vor face sa avem mereu ceva de ascuns. Si ca de aceea ne va fi frica. Iar omul supus fricii este slab si vulnerabil. Diferenta intre ceea ce am fost manipulati sa credem ca suntem si ceea ce suntem de fapt, cu adevarat, a produs – printr-un proces de hibridizare monstruoasa – gunoaiele din mintea noastra. Ipocrizia. Vanitatea. Egoismul. Indiferenta. Agresivitatea. Alienarea. Da, omul modern arata aparent normal, dar are creier de mutant. Imposibilitatea de a trai uman respectand legile lor 100% ne-a facut sa ne adaptam grotesc la o realitate falsa. Imposibil sa fim robotii umanoizi, aseptici si 'politically correct', dar si imposibil sa mai fim ceea ce simtim cu adevarat. Nu mai suntem nicaieri. Suntem 'intre', in 'no man’s land'. Niste animale de apa dulce adaptate monstruos sa-si duca viata in ape sarate. 'Noi suntem, dar ne este urat!', vorba lui Nichita Stanescu. Suntem precum taranii luati cu forta de comunisti de la sat si dusi la oras sa devina clasa muncitoare – constructorul unei societati utopice, impotriva firii umane.

Mai periculoase decat deseurile industriale sunt, cred eu, producatorii lor: deseurile umane. Nu ignorantii, ci acea specie de oameni care, desi stiu multe si au invatat multe, nu le foloseste la nimic. Analfabetii functionali ai vietii si inteligentei emotionale. Si acestia sunt azi – in primul rand, in mod tragic si pe banda rulanta – copiii deformati de un sistem de invatamant condus de adultii-mutanti care transfera deseurile din mintea lor in mintile neformate ale copiilor, pre­tinzand ca asta se numeste scoala si pedagogie.

Cand incepe anul scolar, nimeni nu le spune copiilor, conform legilor in vigoare, si care sunt DREPTURILE ELEVILOR, in afara de obligatiile si indatoririle lor.

Iar ceea ce li se spune totusi se afirma ca niste sentinte, fara sa se explice de ce.

Elevii nu stiu, de exemplu, ca temele pentru acasa sunt optionale, si de aceea nu trebuie notate in nici un fel, mai ales cu scaderea notei la purtare. Elevilor nu li se spune ca este interzis sa fie dati afara din clasa – cu exceptia cazurilor de tulburare extrema sau de violenta. Elevii nu stiu ca au dreptul sa le fie motivata absenta pusa cand au intarziat 5-10 minute in pauza, din diverse motive, atat timp cat sunt apoi prezenti la ora, scriu in caiete ori, culmea, chiar sant ascultati si primesc note!

Intr-o astfel de lume, singura vina a copiilor este ca noi le suntem parinti si ei ne sunt elevi.

×
Subiecte în articol: editorial