x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Supradimensionarea adversarului

Supradimensionarea adversarului

de Ion Cristoiu    |    22 Noi 2007   •   00:00

Traian Băsescu are uriaşul talent de a exagera pănă la proporţii fanteziste rezistenţa la o idee de-a sa. Intreaga carieră a actualului preşedinte a fost marcată de crearea unor situaţii in care domnia sa era David, iar adversarul, Goliat.


Mai sunt căteva zile pănă la Referendum. Deşi nu şi-a luat concediu fără plată, Traian Băsescu a lăsat baltă Preşedinţia pentru a băntui prin ţară in ipostaza de chibiţ electoral al formaţiunii lui Emil Boc. Seară de seară, domnia sa e prezent pe micile ecrane, gata s-o intreacă in frecvenţa apariţiilor pe de mult dispăruta Elodia. Cu toate acestea, domnul preşedinte nu conteneşte a se smiorcăi că presa oligarhilor il boicotează. Urmare a acestui boicot susţine domnul preşedinte s-ar putea ca romănii să nu vină la Referendum. Demagogia ieftină practicată in aceste zile de agentul electoral PD sare in ochi imediat. Nu de asta ne vom ocupa.


Ne vom ocupa de trucul politicianist la care apelează Traian Băsescu nu de azi de ieri, ci de multă vreme, de cănd s-a făcut ştab. Un truc interesant, care merită studiat, deoarece el explică succesul lui Traian Băsescu in Romănia de telenovelă. Un truc de care ar trebui să ţină cont adversarii săi din bătălia politică. Traian Băsescu are uriaşul talent de a exagera pănă la proporţii fanteziste rezistenţa la o idee de-a sa. Intreaga carieră a actualului preşedinte a fost marcată de crearea unor situaţii in care domnia sa era David, iar adversarul, Goliat. Consiliul municipal nu era, in realitate, un adversar atăt de puternic al iniţiativelor primarului Traian Băsescu, incăt acesta din urmă să nu poată face nimic. Pentru a-şi justifica ineficienţa, Traian Băsescu a manevrat in aşa fel incăt rezistenţa Consiliului municipal a luat infăţişări de basm. Prin supradimensionarea puterii Consiliului Municipal, Traian Băsescu şi-a asigurat postura in care se simte de minune: cea de Luptător singuratic, indrăzneţ pănă la vitejie, de Făt-Frumos cu forţe urieşeşti. Un joc abil la două capete. Dacă iniţiativa sa cade, Traian Băsescu se dă victimă, dacă iniţiativa sa trece, Traian Băsescu se dă erou.


O interesantă adoptare la vremurile democratice a propagandei din vremurile stalinismului. Deşi chiaburii, patronii, adversarii regimului comunist in general erau firavi prin raportare la puterea de stat de care dispunea regimul, propaganda ii infăţişa ca pe o Forţă duşmănoasă urieşească. Şi astfel, chiaburul ameninţa ditamai regimul prin faptul că nu-şi prăşea porumbul, iar activistul, Făt-Frumosul vremii, devenea erou prin faptul că reuşea să contracareze acest sabotaj. Trucul supradimensionării Duşmanului a fost aplicat cu brio de Traian Băsescu in cazul votului uninominal. La inceput, votul uninominal a fost infăţişat drept un panaceu absolut. Introducerea sa a trecut imediat drept un moment de aducere pe pămănt Romănesc a Raiului jinduit. Aşa cum, de altfel, propaganda comunistă infăţişa cooperativizarea agriculturii, n-au curaj să se pronunţe public.


Odată creată isteria, Traian Băsescu a trecut la cea de-a doua etapă: supradimensionarea rezistenţei la iniţiativa sa măreaţă. In cel mai pur stil stalinist, adversarii votului uninominal au fost taxaţi drept duşmani ai poporului. E drept, cu nici doi ani in urmă, domnia sa susţinea că votul uninominal e o prostie. N-are importanţă. Romănii au memorie scurtă. Şi pe această slăbiciune se bazează Traian Băsescu. Mai mult şi mai grav, procedurile parlamentare de votare a Legii prin natura lor greoaie şi complicate, dar necesare, pentru că de asta democraţia pariază fundamental pe Parlament, pentru a scoate legi bune din indelungă cumpănire au fost taxate drept rezistenţă la votul uninominal.


Un preşedinte al unei ţări democratice trebuie să ştie că lucrul lent, cu dezbateri pro şi contra, cu amendamente ţine de specificul Parlamentului. Făcăndu-se şmechereşte că nu ştie, Traian Băsescu a taxat trecerea legii prin Parlament drept o rezistenţă la votul uninominal şi, in consecinţă, a purces la somarea iresponsabilă a Parlamentului. Intr-o Romănie cu o slabă conştiinţă a democraţiei, gestul a stărnit aplauze. Visul multor romăni rămăne decizia rapidă, venită de la un Conducător. Legi, proceduri sunt fără insemnătate cănd Traian Băsescu, ministru al Transporturilor, a dat afară un funcţionar, a anulat o licitaţie in dispreţul legii, a stărnit răcnete de entuziasm. Acum, gesturile autoritare ale lui Traian Băsescu sunt plătite din greu de la buget. Din banii tuturor romănilor, desigur. Intărzierea din Parlament nu-şi avea cauza in ostilitatea faţă de votul uninominal, ci in controversa privind formula de vot. PNL şi PD impărtăşeau formula Pro-Democraţia, PSD voia formula votului majoritar in două tururi. După ce a exagerat pănă la nivel de telenovelă rezistenţa Parlamentului, inclusiv a PSD, iată-l pe Traian Băsescu lăudănd formula PSD de vot nominal, cea pentru care s-a blocat discuţia. Acum şi-a găsit un nou adversar: presa. După ce-şi va vedea visul implinit, cel al unui PD ca partid-stat, ce adversar va mai inventa pentru a-şi justifica neputinţa?

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial