x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Țara (d)efectelor

Țara (d)efectelor

de Sabina Iosub    |    29 Feb 2016   •   07:34
Țara (d)efectelor

Există cauză și efect! Noi, jurnaliștii, suntem un fel de cavaleri ai efectului. Suntem primii care-l descoperim și de multe ori singurii care ne întrebăm care este cauza. Au fost destule momente în care oamenii statului nu doar că au făcut tot posibilul să ascundă cauzele, dar uneori chiar s-au chinuit să nu le afle. Dacă aflau, intram într-o spirală pur românească: un efect – o grămadă de cauze. Iar ce nu știm, nu ne omoară, nu-i așa?

Ba ne omoară! În spatele fie- cărei tragedii există o sume-denie de cauze. Luaţi doar accidentele mortale de circula-ţie: nu e doar viteza, ci și car- netele primite pe șpagă, halul în care arată drumurile și… și putem merge așa la infinit.

Mă uit îngrozită la scandalul copiilor bolnavi din Argeș. De aproape o lună nu știm ce s-a întâmplat, iar zeci de mii de familii care au copii mici trăiesc sub teroare. La grijile pe care oricum le aveau au adăugat nebunia de a nu avea idee de ce să-i ferească pe copiii lor. De portocale, de vaccin, de apă, de aer?

Nu mai vorbesc de cei care și-au pierdut copiii și nu au nici azi habar care-i cauza, ori de cei care au sau au avut copiii în spital. Primii trăiesc torturaţi de gânduri negre, iar ceilalţi știu că-i așteaptă luni de chinuit pruncii prin spitale și ani de griji.

Și asta, de ce? Pentru că statul român nu este în stare să identifice cauza aces-tui coșmar. Vorbesc despre stat, nu despre Guvern. Cioloș, Ponta, Boc, Văcăroiu, Roman, Năstase au fost Guverne și toate, separat și împreună, au clădit un stat nefuncţional. Efectul „muncii” lor este România alandala în care trăim.

Mă gândesc cu groază ce se întâmpla cu noi dacă ne-am fi confruntat cu o criză gen Zika. Vă daţi seama cât ne lua până adunam toţi ţânţarii ca să-i ducem la Parchet să-i interogăm? Deocamdată asta pare să fie singura strategie în acest stat: audierea la Parchet!

 

×