Până când poate fi păcălit un popor?
Cât timp poate fi minţită o naţiune?! După cât timp, la ce vârstă se maturizează o democraţie??!! (Traian Băsescu este Moş Crăciun. Aş fi vrut să o spun mai pe ocolite, dar ăsta este adevărul şi deocamdată nu am suficientă inspiraţie şi nici răbdare pentru a-l cosmetiza. Însă voi reveni, promit.)
Zilele acestea, în trecutul proxim al sărbătorilor de iarnă, a circulat pe ecranele televizoarelor - ultima oară am văzut-o chiar ieri - o reclamă care spunea: "Magazin recomandat de Moş Crăciun". "Chiar aşa!", am exclamat cuprins de o revelaţie acum câteva ore. Păi, ce mi-e sacrul, ce ţi-e profanul? De ce s-o tot dăm cotită, de ce să ne ascundem ca elefantul în vişin?! Dom'le, clar! Moş Crăciun are o valenţă comercială deosebită. Este supercalificat pentru postul, măcar!, de comis voiajor, dacă nu, aşa cum cred eu, pentru cel de sales manager.
La rândul său, magazinul, denumit în felul ăsta generic, subevaluat în felul în care este un substantiv comun faţă de un neologism, el fiind de fapt mall, super ori chiar hipermarket, a căpătat rezonanţe sacrosancte. Mergem la Mecca din Vitan sau ne aducem obolul la Ierusalimul din Titan, ne agăţăm cartea de credit de Zidul Plângerii din Berceni.
Ideea este că mie îmi place libertatea. Libertatea asta pe care o trăim noi, aici, în cartierul, în oraşul, în judeţul, în ţara noastră, libertatea de-a o spune pe şleau, nene, verde-n faţă, "un fleac, i-am ciuruit". Păi ce, nu-i aşa? Aşa-i, fir-ar să fie, ce să ne mai căznim s-o ambalăm în celofanele expresiilor de protocol. Mie îmi place sistemul ăsta.
Ai furat-o, gataaaa... Fuguţa acasă, te speli frumos cu apă rece pe faţă, Moş Crăciun nu există. În spatele lui este un actor - de obicei de duzină, improvizat - şi marile centre comerciale! Care te aşteaptă oricând. Îmi place la nebunie şi democraţia. Este şansa unică de a-ţi vedea speranţele năruite fără drept de apel. Oportunitatea de a ţi se demonstra fără echivoc faptul că eşti dobitoc. Jocul sacrului cu profanul. Moş Crăciun şi magazinele. L-au creat magazinele pe Moş Crăciun? În orice caz, l-au întrupat!
Este Moş Crăciun cel mai tare manager de hipermarket? Este! "Magazin recomandat de Moş Crăciun" înseamnă mult mai mult decât o simplă reclamă. Este un îndemn la realism, la o privire lucidă asupra propriilor aspiraţii, principii şi idealuri. Fii serios! Nu ai suficienţi bani pentru a fi un Moş Crăciun adevărat sau măcar unul eficient. Dar, dacă urmezi instrucţiunile din reclamă, poţi păcăli lumea. Te duci într-un loc mai ieftin, eventual cu mărfuri contrafăcute, n-are nimic, da' mulţumeşti popor de oameni.
După care, cu un oarecare efort de autosugestie, poţi căpăta convingerea că EŞTI Moş Crăciun, chiar dacă ştii că Moş Crăciun nu există. (Când eram copil, aflarea veştii ăsteia echivala cu un examen de maturitate, extrem de dur, în anumite cazuri de-a dreptul traumatic.) Dar acum nu! Nuuuuu... Nu mai există riscuri de genul ăsta. Moş Crăciun există pentru toată lumea, pentru tot poporul, fiindcă îl vezi la televizor, live, recomandându-ţi un anumit magazin. Sacrul este indubitabil! A căpătat proporţiile concrete, pipăibile, ale profanului.
Am promis că o să revin asupra afirmaţiei că Traian Băsescu este Moş Crăciun. Şi eu sunt, şi dumneavoastră sunteţi. Încercăm să fim minţind. Facem cadou celor pe care vrem să îi flatăm produsele pe care ni le permitem, care ne sunt la îndemână, ambalate în atmosfera spiritualizată a unui act ireversibil. Există Moş Crăciun? Pentru mine da, în exact aceeaşi măsură în care există Traian Băsescu. În intimitatea casei mele, şi unul şi altul dispar din scara valorilor de referinţă. Rămâne totuşi ceva. Magazinul recomandat de Moş Crăciun.
Dureros de concret, în măsura în care te îmbie cu oferte irezistibile de la o distanţă suficient de mare încât să nu poţi profita îndestulător de ele. Multă vreme după ce sărbătorile de iarnă au trecut şi Moş Crăciun s-a retras în palatul lui îţi rămâne pofta aia de-o cumpărătură zdravănă, de un gheşeft cu oarece produse occidentale pe care nu ţi le permiţi. Magazinul recomandat de Moş Crăciun. Reforma statului, lupta anticorupţie, o ţară prosperă, grija faţă de banul public, democraţie funcţională, vacanţa s-a terminat pentru cei care au serviciu, pentru ceilalţi supliciul continuă.