x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Taxe binevenite, taxe neavenite

Taxe binevenite, taxe neavenite

de Ilie Serbanescu    |    27 Sep 2005   •   00:00
Taxe binevenite, taxe neavenite

Guvernul si-a prezentat partenerilor sociali - patronate si sindicate - intentiile fiscale pentru 2006, cerand acestora, sub forma incheierii unui Pact fiscal, colaborarea la o reusita economica, indeosebi prin combaterea evaziunii fiscale. Punctul nodal al intentiilor fiscale guvernamentale este mentinerea neschimbata a TVA si a nivelului cotei unice si reducerea contributiilor sociale cu doua puncte procentuale. Grosul resurselor bugetare suplimentar necesare in anul viitor ar urma sa provina din imbu-natatirea colectarii, tocmai prin combaterea evaziunii fiscale, dar un rol va reveni si majorarii unor impozite si taxe de rangul doi din punctul de vedere al impactului bugetar.

Unele majorari sunt chiar binevenite, precum cele ale taxelor pe lux, respectiv marirea progresiva a impunerilor pe cladirile a caror suprafata depaseste 100 mp si a impozitelor pe autoturisme pe grupe de 200 mc (cu o valoare minima de 150 lei noi la cele peste 3.000 mc) si majorarea taxei pe iahturi de la 1.800 lei la 5.000 lei noi pe an. In masura in care si acest Guvern, ca si cele anterioare nu pare sa intentioneze a face ceva impotriva hotiilor care au avut loc din banul public, confiscand din averile provenind din furturi din banul si avutul public, atunci macar sa se impoziteze mai sever bunurile de lux, in covarsitoare majoritate parte a unor averi ilicite.

Cu totul si cu totul nepotrivita este insa accizarea gazelor naturale si electricitatea. Accizele se introduc la produse de lux sau la produse al caror consum trebuie descurajat din motive economice sau sociale precise: de pilda, produse care dauneaza sanatatii (cum sunt bauturile alcoolice ori tigarile) sau produse provenind din resurse ce trebuie conservate (carburanti, energie termica, energie electrica).

Din ambele puncte de vedere, accizarea gazelor si electricitatii pentru consumul casnic in Romania nu este nimerita. In consumul acestora nu poate fi vorba de vreun lux, iar, la stadiul in care se gaseste economia si mai ales in situatia in care se afla productia si distributia acestor utilitati, nu prin scumpiri care sa-i descurajeze pe beneficiarii casnici sa consume se rezolva problemele, cand acestea depind de lipsa de eficienta a instalatiilor, care permit doar randamente deosebit de slabe in productie, transport si utilizare. Accizarea consumului casnic va accentua si mai dramatic problemele generate de cresterea tarifelor in aprovizionarea cu gaze si electricitate a populatiei.

Extrem de controversata este impunerea dividendelor cu 16%, chipurile in numele generalizarii cotei unice. Automatismul unei cote unice de 16% este o mare prostie! De ce atunci nu si TVA ar fi de 16% si nu de 19%?! Dupa o asemenea gandire mecanica si cota contributiilor la sistemul de sanatate ar trebui marita la 16%, iar cea a contributiilor pentru pensii ar trebui, pentru a ajunge la 16%, micsorata de peste doua ori! Cineva delireaza in Romania, dar se pare ca este vorba de mai multi!

De ce nu este invocata o alta motivatie, care ar avea justificari pentru majorarea mentionata? Prin aceasta, se va institui o noua structura a impozitarii veniturilor din afaceri, care avantajeaza profitul pentru investitii in dauna profitului distribuit pentru consum. Ceea ce rezolva indirect si controversata problema a (ne) impozitarii profitului reinvestit.

Oricum, prin majorarea impozitului pe dividende, actuala guvernare reuseste, la numai un an dupa ce s-a laudat ca relaxeaza impunerea veniturilor realizate din afaceri, s-o readuca la absolut acelasi nivel. Venitul din afaceri ce putea ajunge la actionarul unei firme a fost, pana la sfarsitul anului 2004, de 71%, impozitul cumulat fiind de 29% (25% impozitul pe profit si apoi inca 5% impozitul pe dividend). Prin marirea impozitului pe dividend la 16% din 2006 - dar din nefericire pentru dividendele obtinute in 2005 - impozitarea va fi tot de 29% (16% impozitul pe pro-fit si alti 16% apoi impozitul pe dividend)!
×
Subiecte în articol: editorial