x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Teama de "scheleţii" descoperiţi de Sorin Oprescu

Teama de "scheleţii" descoperiţi de Sorin Oprescu

de Ion Cristoiu    |    22 Iul 2008   •   00:00

Vineri, 18 iulie 2008, cînd tot poporul chitea cum s-o şteargă din Bucureşti pentru a profita de week-end, Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să convoace o conferinţă de presă. Motivul acestui gest a fost înfăţişat de însuşi domnul preşedinte: a trimis la Parlament, spre reexaminare, Legea pentru modificarea Legii 10 din 2001

Vineri, 18 iulie 2008, cînd tot poporul chitea cum s-o şteargă din Bucureşti pentru a profita de week-end, Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să convoace o conferinţă de presă.

Motivul acestui gest a fost înfăţişat de însuşi domnul preşedinte: a trimis la Parlament, spre reexaminare, Legea pentru modificarea Legii 10 din 2001 şi, ştiind că "este o lege cu impact foarte mare atît pentru chiriaşi, cît şi pentru proprietari", a considerat că, în afara unei simple cereri de reexaminare şi a unui Comunicat, a avut obligaţia să dea "şi unele explicaţii". Explicaţiile gestului de retrimitere a legii pentru reexaminare, altfel spus, de refuz al promulgării, stau sub semnul mai tuturor intervenţiilor publice ale lui Traian Băsescu.

E vorba despre năravul de a falsifica grosolan realităţile, plecînd de la premisa că puţini ştiu adevărul, iar cei care-l ştiu, lachei de-ai lui fiind, îl vor aplauda pînă li se vor înroşi palmele.

Practicînd – în stilu-i obişnuit – minciuna făţişă, Traian Băsescu a etichetat modificarea Legii ca o nouă naţionalizare.

Modificările au încercat să contracareze o ilegalitate: naţionalizarea foştilor chiriaşi deveniţi proprietari legali prin cumpărarea cu bună credinţă a apartamentelor.

Jurnaliştii şi politicienii s-au întrebat de îndată ce l-a apucat pe Traian Băsescu.

Unii au văzut în intervenţia sa un gest în sprijinul Mafiei imobiliare.

Alţii au identificat-o ca o manevră electorală.

Gest în sprijinul mafiei imobiliare poate fi.

Manevră electorală, nu.

Pentru că partidele care au susţinut legea – inclusiv PD-L – au luat în calcul un adevăr de necontestat: chiriaşii azvîrliţi în stradă se constituie într-un electorat mult mai motivat decît aşa-zişii proprietari care, prin lege, n-ar pierde locuinţa în care stau, ci o avere ivită peste noapte.

După opinia noastră, motivul ieşirii prezidenţiale e altul decît nevoia de a mai suge, ca un burete, electoratul alcătuit din foştii proprietari sau nevoia de a se spăla în chip oportunist de păcatul de a fi fost un nomenclaturist ceauşist la Anvers.

Motivul poate fi lesne dibuit într-o precizare făcută nitam-nisam de Traian Băsescu.

Domnia sa a ţinut să atragă atenţia că firmele despre care se spune că sînt ale sale au obţinut recent de la Ministerul Transporturilor contracte de 173 de milioane de euro. Ulterior, Ministerul Transporturilor a arătat că firmele respective n-au obţinut nimic. Ele participă la o licitaţie ale cărei rezultate n-au fost stabilite încă. De ce a simţit  Traian Băsescu nevoia să mintă?

Victor Ciutacu, un specialist în afacerile domnului preşedinte, despre care a publicat articole bine documentate, arăta duminică, 19 iulie 2008, la Zig-Zag cu Ion Cristoiu, de la Antena 3, că firmele cu pricina au beneficiat de contracte generoase din partea lui Traian Băsescu pe vremea cînd era primar general.

Ba mai mult, că domnul preşedinte n-a pregetat în a lua apărarea acestor firme, punîndu-le sub semnul sintagmei "constructorii români", care constructori, de ai noştri fiind, ar trebui sprijiniţi să ia contracte înaintea celor de peste hotare.

Se ştie însă că, supus unei presiuni din partea opiniei publice, noul primar, Sorin Oprescu, se vede obligat să dea publicităţii afacerile dubioase ale lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu la Primăria Capitalei.

Între aceste afaceri se numără nu numai contracte cu firmele de casă, dar şi incredibile retrocedări gen Ciclop, Bordei.

De altfel, vineri seară la Ştirea zilei de la Antena 3, Sorin Oprescu i-a vorbit Gabrielei Firea despre înspăimîntătoarele afaceri ale Mafiei retrocedărilor cu primarii anteriori, afaceri despre care noul primar are dovezi zdrobitoare, găsite în arhive.

De dezvăluirile privind retrocedările sale scandaloase în detrimentul parcurilor, al clădirilor istorice din Bucureşti Traian Băsescu se teme ca de dracu’.

O campanie despre aceste retrocedări ca şi despre contractele dubioase de pe vremea sa poate fi contracarată de Traian Băsescu numai dacă le înfăţişează drept expresia unei poziţii politice în favoarea proprietarilor.

Respingînd modificarea la Legea 10, motivîndu-şi gestul într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu şi-a pregătit terenul pentru a contracara dezvăluirile lui Sorin Oprescu înfăţişîndu-se drept un capitalist convins încă de pe vremea misiunii sale la Anvers.

Decît Mafiot, mai bine anticomunist!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial