Eeee, iată că nici nu s-a făcut bine frig, că au început și patimile politice. S-au umplut feed-urile de pe rețelele de socializare cu dezbateri, patimi, dorințe, certuri, puncte de vedere și, bineînțeles, cu scandaluri.
Tema săptămânii a fost cea legată de imunitatea lui Gabriel Oprea. Care, desigur, din punctul meu de vedere, ar trebui cercetat și judecat pentru ceea ce s-a întâmplat acum un an. Dar oamenii care sunt supăraţi pe Parlament că nu i-a ridicat imunitatea s-ar putea organiza într-o reală societate civilă și să propună și să susțină modificarea legii. Pentru că da, imunitatea ar trebui să fie valabilă pentru declarații politice, nu pentru fapte penale, cu atât mai puțin pentru cele legate de omor. Să ne imaginăm, de exemplu, că un senator (sau deputat) se dovedește a fi criminal în serie. Nu îl cercetăm pentru că e senator (sau deputat)? Așa că, dragă societate civilă, dacă tot ne plângem, hai să facem ceva concret.
Cazul lui Oprea e unul de la care ar putea să pornească schimbări. Pentru că, de exemplu, le-a trebuit un an că să schimbe încadrarea juridică. Pentru că, de exemplu, acuzația de omor e cercetată de DNA. DNA care, așa cum îi spune și numele, se ocupă de cazuri de corupție, nu de cazuri de omor. Nu îi iau apărarea generalului, departe de mine gândul acesta. Doar că mi-aș dori să știm ce facem și cum facem și, de asemenea, să existe niște reguli clare după care să ne putem ghida.