x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toţi oamenii preşedintelui

Toţi oamenii preşedintelui

de Miruna Munteanu    |    27 Feb 2012   •   21:00

Oamenii presedintelui sunt transpartinici. Ca si coruptia (nu ca as sugera vreo legatura)… Traian Basescu nu poate conta doar pe PDL pentru a ramane "jucator" si dupa alegerile din toamna. Asa ca acum isi rearanjeaza pionii, in pregatirea ofensivei electorale. E vremea replierilor, a rocadelor, a metamorfozelor.

Iata-l, de pilda, pe Sebastian La­zaroiu, consilierul prezidential promovat ministru al Muncii si apoi remaniat intempestiv. Nu, nu cazuse in dizgratia Cotroce­niului – cum s-au grabit sa conclu­zio­neze observatorii mai naivi. Era, pur si simplu, pregatit pentru un alt rol. Reconvertit in analist politic "independent", Lazaroiu comenteaza cu ifose de obiecti­vitate strategii pe care chiar el le-a inventat. Absurdul situatiei nu-l deranjeaza. Ridicolul nu-l sperie. O demonstreaza fara echivoc si editorialul publicat, luni, in Evenimentul zilei. Cu emfaza a la Nae Catavencu, Sebastian Lazaroiu incearca sa spele cateva cadavre ale politicii romanesti, pregatin-
de-le pentru marea alianta pro-prezidentiala. Dezertorii din PSD trebuie iertati de pacate: "Sunt tra­da­tori? Da, sunt. Dar au tradat po­pulismul". Sa mai zica cineva ca pro­paganda n-are haz! Am ras cu lacrimi.

Desigur, nu asta urmarea au­to­rul. Semnalul lui e altul: desi de­cla­rat "de stanga", UNPR-ul nu va lipsi din "Miscarea Populara" – bu­taforia sub care Zeus spera sa ascunda portocaliul prea strident al PDL. Nici doctrinele, nici ca­zie­rele (penale sau morale) nu con­teaza cand vine vorba de supravietuirea la putere. Fie vorba intre noi, nici n-au contat vreodata…

Oamenii presedintelui se regrupeaza, indiferent sub ce stindard s-au ascuns pana acum. Ra­co­larile continua, portile sunt des­chi­se tuturor oportunistilor. Se prefigureaza cele mai stranii mezaliante. Se descopera un numitor comun intre partidul lui Gigi Becali, PIN-ul lui Gusa (alt "independent" notoriu) si ruinele PNTCD. Apropo. Dupa ce Victor Ciorbea a vazut lumina de la Cotroceni, publicistul Lazaroiu si-a dat seama ca taranistilor le da­toram intrarea in NATO si UE! Nu aduc ei voturi, dar macar au un nume care n-a fost inventat ieri. Si apoi, bob cu bob se construieste "polul politic". Daca sunt mici, macar sa fie multi.

Incapabili sa gaseasca o Alba ca Zapada, strategii de la Co­tro­ceni colectioneaza deocamdata pitici.

×