x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian, urmaşul lui Ilici

Traian, urmaşul lui Ilici

de Miruna Munteanu    |    15 Iun 2010   •   00:00

Cei care încearcă acum să folosească amintirea mineriadei din iunie 1990 pentru a deturna atenţia de la frământările prezentului sunt, probabil aceiaşi care în urmă cu 20 de ani, susţineau că Raţiu şi Coposu împart blugi şi dolari în Piaţa Universităţii. Reţetarul manipulării nu s-a schimbat, chiar dacă sperietoarea de ieri a devenit icoana de azi. Profesioniştii genului continuă să inventeze pericole şi duşmani. În urmă cu două decenii, ni se spunea că vin moşierii. Că partidele istorice vor să vândă ţara. Că doar FSN-ul îi apără pe români de rapacitatea celor care "n-au mâncat salam cu soia".

Între timp, mulţi dintre foştii fesenişti au acumulat averi fabuloase şi complet inexplicabile. Unii dintre ei sunt şi astăzi la guvernare. Şi, culmea, înfierează cu indignare crimele împotriva democraţiei comise la începutul anilor '90. Ai zice că, pe vremea primului mandat al lui Ion Iliescu, alde Băsescu, Blaga, Berceanu sau Videanu fredonau Imnul Golanilor în Piaţa Universităţii, nu că erau înalţi demnitari ai regimului care a chemat minerii împotriva demonstranţilor.

Astăzi, puterea nu ne mai sperie cu invazia moşierilor. Tema s-a perimat definitiv. În palatul lui Auschnitt s-a instalat Gigi Becali. La Foişorul din Sinaia petrece mai des Elena Udrea decât Regele Mihai. Vilele RAPPS i-au purtat ei mereu noroc... În locul vechilor latifundiari îi avem pe noii îmbogăţiţi. Lipsiţi de ideologie, profitorii de partid s-au vopsit în portocaliu. Oferindu-i lui Traian Băsescu majoritatea pe care o visa, dar răpindu-i un alt cal de bătaie: mafia lui Adrian Năstase. Cu cine să se mai lupte, deci, cârmaciul de la Cotroceni? Cu corupţia nu prea poate, că o patronează. Cu criza nu prea ştie cum. Aşa că a decis: ne apără de comunism! Ciudat, din câte ştiu eu, Coreea de Nord nu plănuieşte vreo ofensivă împotriva României.

Dar nu cu Kim Jong Il ne ameninţă Traian Băsescu, ci cu Iliescu şi cu Putin. Nu cu ideologia marxist-leninistă, ci cu modelul tătucului autoritar care controlează un stat cu grave carenţe democratice. Ceea ce este de-a dreptul ironic, având în vedere că trăim, deja, într-un astfel de regim. Impus nu de Moscova, ci de actualul locatar de la Cotroceni, campionul anticomunismului de paradă. De la unitatea de monolit a partidului prezidenţial până la campaniile de demonizare a adversarilor şi la importanţa crescândă a serviciilor secrete, toate semnele arată un înspăimântător regres democratic. Mă tem să nu ne întoarcem înapoi în timp chiar înainte de 1989.

×
Subiecte în articol: editorial