Facerea lumii a durat şapte zile. Facerea etapei a 14-a a campionatului primei ligi, deşi nu promite minuni, se tot desfăşoară şi ea pe parcursul a vreo cinci zile. Cam scurt acest parcurs. Dacă organizatorii competiţiei s-ar fi mişcat mai cu talent, cred că între timp puteam petrece şi revelionul. Dar sărbătoarea schimbării, sărbătoarea înnoirii nu are nimic de-a face cu ţurca din liga lui Mitică. Reuşiţii fotbalului sunt conservatori până peste poate. Ignatul e-al lor şi ritualul sacrificiilor în sânge. Iar împrăştierea meciurilor unei singure etape pe parcursul a cinci zile oferă harnicilor gospodari ai guiţatului răgazul manifestării plenare.
Avancronica meciului Politehnica Timişoara - Dinamo a consumat muniţie mai ceva decât al treilea război mondial. Marian Iancu, individ cu angrenajul şmecheriei bine gresat, a aruncat preventiv bolovanu-n baltă.
I-a vaccinat antiporcin pe "fluieraşi". Dinamoviştii au returnat într-o mare veselie. Disputa astfel creată i-a determinat pe nemţi să declare România zonă contaminată şi să refuze trimiterea trupelor de pace în campionatul primei divizii. A fost apoi scos din nou la fereastră Colţescu. Doar pentru un plus de dramatism şi nicidecum ca soluţie viabilă. Derularea în continuare a spectacolului nu mai contează. Nici rezultatul meciului şi nici componenţa brigăzii de arbitri nu mai pot produce răsturnări spectaculoase de situaţie. Deznodământul, atât pentru Politehnica Timişoara, cât şi pentru Dinamo, a fost deja devoalat de rezultatul participării fruntaşelor fotbalului nostru în Europa League.
Unirea Urziceni a câştigat meciul cu Internaţional Curtea de Argeş. Rezultat numai bun pentru liniştea campionilor în pregătirea meciului cu Sevilla. Rezultat bun şi pentru clasament. Dar victoria, oricât ar fi ea de victorie, rămâne nedefinită dacă nu are şi o poveste a sa. Cum la fel de nedefint ar trece şi Mihai Stoica prin fotbal dacă nu şi-ar asuma, marcat de grandioasă importanţă, misiunea de iscusit povestitor al fenomenului. De la el am aflat noi, de la el a aflat şi Dan Petrescu despre faptul că în meciul Unirii cu Internaţional arbitrul a fost un hoţ, nu numai prost. Că Unirea este persecutată la maximum.
A vorbit MM despre terenuri neprielnice, despre arbitraje potrivnice, programări răutăcioase, adversari neprietenoşi. Iar această monstruoasă conspiraţie, zice revoltatul din serviciul bărăgănenilor, devine şi mai odioasă dacă avem în vedere faptul că este îndreptată împotriva singurei echipe care reprezintă ceva în Europa, împotriva echipei care urmează să joace, cu Sevilla, cel mai important meci din istoria noastră postdecembristă. Eu cred că prezentul este prea mic pentru a-l putea încăpea pe Mihai Stoica. Şi nici Unirea nu este echipa care să-i satisfacă plutirile. Cât despre manie, să-i fie persecuţia uşoară!