...nici măcar cel ce se crede cel mai tare politician al secolului, l-am numit aici pe preşedintele ţării, nu a reuşit să facă mare lucru la primărie. Ba din cauza PSD-ului, ba din cauza nu ştiu cui. Motive se găsesc, atunci cînd le cauţi...
Am ascultat, ca cetăţean, deci alegător, şi ca jurnalist, deci cu un ochi mai critic, pledoariile candidaţilor pentru un Bucureşti mai spălat, mai curat, mai uscat, mai înverzit, mai aerisit, mai cosmopolit. Am citit, de asemenea, toate programele electorale, intenţiile, punctele lor de interes, variaţiunilor lor pe aceleaşi teme.
Concluzia e unanimă: toţi au gînduri bune. Toţi au în spate specialişti apolitici care se pricep cu adevărat la administraţie locală, la arhitectură, design urban, transporturi şi mediu. Proiectul fiecăruia pentru Bucureşti este, spun cu mîna pe inimă, bun. Şi nu doar al primilor patru clasati, şi îi enumăr în ordine alfabetică: Blaga, Diaconescu, Oprescu, Orban, ci şi
a celorlalţi candidaţi înscrişi în cursa electorală pentru Primăria Capitalei.
Problema este, şi o au absolut toţi cei înscrişi de voie, de nevoie în această cursă, voinţa şi putinţa de a rezolva problemele Bucureştiului. Ei îşi doresc, dar asta nu înseamnă că toţi şi pot. După experienţele din ultimele mandate, în campaniile electorale, toţi candidaţii au promis atît de frumos şi ne-au minţit la fel de minunat. Pentru că rezultatele le cunoaştem cu toţii, şi nici măcar cel ce se crede cel mai tare politician al secolului, l-am numit aici pe preşedintele ţării, nu a reuşit să facă mare lucru la primărie. Ba din cauza PSD-ului, ba din cauza nu ştiu cui. Motive se găsesc, atunci cînd le cauţi...
Fără să fiu ironică, sînt nevoită să vă reamintesc faptul că Adriean Videanu a făcut cîte ceva. Zilele acestea, la bilanţ, se lăuda că 70% dintre promisiunile lui din campanie ar fi devenit realitate. Or fi încurcat consilierii cifrele. Poate 0,7... dar să nu fim sarcastici. Altceva e mult mai interesant. Potrivit cotidianului Gîndul, care remarcă faptul că "obligaţii politice ale primarului Videanu sînt rezolvate în marş forţat", la ultima şedinţă a Comisiei tehnice de urbanism dinainte de alegeri, au venit la aprobare cinci clădiri, fiecare de cîte 30 de etaje, una mai centrală ca alta.
Primul turn de pe ordinea de zi, cu 27 de etaje, este poziţionat pe bulevardul Ionescu Siseşti, într-o zonă în care acum nu sînt decît vile cu cel mult două etaje şi unde pînă de curînd era doar un drum de ţară. Al doilea turn prezentat la comisie se află la Piaţa Muncii, la intersecţia cu Bulevardul Basarabia, chiar în coasta unei biserici. În urmă cu un an, cînd s-a prezentat proiectul pentru reabilitarea pasajului Muncii şi construirea unui parcaj subteran în zonă, a fost introdus la pachet şi acest turn, pentru a trece mai repede, însă investitorii nu au avut cîştig de cauză. Comisia a exclus turnul din proiectul de interes public.
Ei, vedeţi că se poate? Pe ultima sută de metri, actualul primar rezolvă o problemă stringentă a Capitalei: nişte blocuri-turn de care au nevoie cîţiva investitori, şi nu oricare, pentru a le închiria şi a scoate bani frumoşi din imobiliare – da, aţi ghicit, domeniul care a prosperat în toţi aceşti ani în detrimentul spaţiilor verzi, al alurii oraşului, de cele mai multe ori chiar al respectării legii.
Trafic, risc de seism pentru unele clădiri, siguranţă în şcoli, reabilitare termică etc? Sînt teme banale, bune pentru campania electorală, potrivite pentru afişele şi mash-urile din ce în ce mai mari şi din ce în ce mai mincinoase. De fapt, noi nu înţelegem. Primarii sînt harnici. Noi nu ne ridicăm la înălţimea valorii lor. Şi nici nu le pupăm mîna că le sîntem contemporani. Nici atunci cînd înghiţim praf, nici cînd sîntem în pragul apoplexiei în trafic, nici cînd ne muşcă vreun cîine comunitar. Nerecunoştinţă, monşer, curat nerecunoştinţă de alegător!
Citește pe Antena3.ro