x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale TVR Cultural, un bastion căzut

TVR Cultural, un bastion căzut

de Dan Tomozei    |    13 Aug 2012   •   12:34

Decizia noii echipe de management a TVR de a desfiinta canalul TVR Cultural nu trebuie comentata dincolo de nivelul unei erori care devoaleaza gradul de perceptie al nevoilor societatii romanesti. Aici nu decizia politica este manifestata in mod grosolan si grotesc, ci nivelul educatiei la nivel real, nu pe hartie, al decidentilor. Imaginea, statura, modul de promovare al presedintelui TVR nu face subiect decat in dezbaterea gregara. Ce este de discutat, insa, este argumentatia financiara care a stat la baza acestei decizii egale cu o crima.

Consider ca nu trebuie explicat niciunui Guvern cat de importanta este investitia in cultura, in educatie, similar cu investitiile in sanatate si sport. Dar iata ca actualului guvern ii lipseste un minim de decenta si clarviziune, motiv pentru care explicatiile sunt necesare, chiar si pe fondul opacitatii de care da dovada in momentul dezbaterilor ante-decizionale. Fara indoiala, guvernul trebuia si trebuie sa faca ordine in toate institutiile bugetare, iar aceasta nu doar pe considerente clientelare. Delapidarea banului public s-a facut sub toate guvernarile de dupa 1990, la toate nivelurile administratiei locale din Romania, prin urmare, despre un mesia la nivel de TVR nu poate fi vorba. Daca tot a fost plasat in fruntea treburilor media de stat, noul presedinte al TVR ar trebui sa vada, dincolo de nevoile interne ale institutiei, de nevoile romanilor, in conditiile in care televiziunea publica nu este dependenta de audiente.

Constat ca prin decizia anuntata de noua echipa de conducere a televiziunii publice, Romania intra in clubul izolat al statelor civilizate care nu vor mai avea un post dedicat culturii proprii. Iata o noua dovada a faptului ca liderii de azi nu depasesc nivelul elitei de mahala, pentru care cultura inseamna tot ce le sta lor la indemana si nu termenul de dictionar sau raportarile la realitatea concreta. Este posibil ca numai prin proferarea de jigniri sa poti face un altfel de management sa inteleaga faptul ca adopta decizii proaste, dar asta ar insemna sa le confirmi nivelul cultural si capacitatea de a intelege nevoile acute ale societatii romanesti in acest moment. Si atunci, trebuie etalate cateva felii de realitate romaneasca pentru care TVR Cultural trebuie sa continue sa existe: rezultatele la bacalaureat, rezultatele la definitivat in invatamant, limbajul tot mai limitat al tinerelor generatii, inclusiv cea de politicieni, ca facile exemple.

Daca in Carta TVR este consemnat ca la baza functionarii postului public stau "valorile, misiunea si viziunea, care au fost stabilite in urma unui amplu proces de consultare a publicului si angajatilor TVR', atunci, ca multe din cele care exista in societatea romaneasca, acest document este o minciuna. La fel ca si urmatorul citat care spune ca "televiziunea publica este preocupata de viata romanilor si restabilirea unei ierarhii a valorilor'.

Este posibil, iata, ca in anul de gratie 2012, la putin peste zece ani de la infiintarea TVR Cultural (26 aprilie 2002, sub guvernarea Adrian Nastase), guvernul USL sa desfiinteze un canal de televiziune, motivand ca nu sunt resurse, pericolul in care se afla societatea romaneasca este urias. Pentru ca atunci cand ajungi sa afirmi ca nu ai bani pentru cultura, ai recunoscut transant si fara echivoc faptul ca preocuparile pentru viitorul natiunii tind spre zero. Aceasta inseamna, in cateva cuvinte, disparitia societatii romanesti. TVR Cultural nu este intreaga cultura romaneasca, cum nici Institutul Cultural Roman nu este. Insa TVR Cultural, ca multe alte fenomene profunde, este un bastion al Romaniei in tara si strainatate care, iata, dispare.

Istoria va consemna la trecut faptul ca TVR Cultural a fost "un post tematic, cu dezbateri pe teme culturale, filme documentare si filme de arta, concerte simfonice, spectacole de opera, opereta, balet sau teatru. TVR Cultural practica un discurs audiovizual cu format enciclopedist, explorand istoria culturii. Publicul are la dispozitie programe care il ajuta sa deprinda corect exercitiul de a consuma cultura. Creatorilor de cultura le sunt dedicate dezbateri, stiri despre evenimente si relatari de la manifestari, care le ofera prilejul sa se prezinte, sa se intalneasca si sa polemizeze'.

×