x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Udrea, cu raţa-n gură

Udrea, cu raţa-n gură

de Petru Calapodescu    |    12 Noi 2012   •   14:21

Nu ştiu cum naiba se-ntâmplă, dar numele fostei ministrese Elena Udrea - devenită între timp fată îmbrăcat modest şi mutată ad hoc la bloc, în Romanul unde, ascunsă după silueta atotcuprinzătoare a lui Pinalti, vrea să-i păcălească pe molcomii moldoveni să-i dea deputăţie - intervine mereu când e vorba de blocarea fondurilor europene şi de fraudele din acest domeniu. Biata femeie se apără zicând că e ca în zicala cu boala care se leagă de om sănătos. Dar diversiunea favorită a pedeliştilor, care au tot încercat să arunce, stupid şi aberant, pisica moartă în curtea Guvernului USL, punându-i în cârcă incapacitatea de a fi asigurat deblocarea programelor UE şi absorbţia fondurilor nu mai ţine. În repetate rânduri, Comisia Europeană a precizat că abuzurile şi hoţiile care au determinat suspendarea plăţilor au avut loc în perioada 2009 - 2011, în plin şi exclusiv regim Boc-Băsescu, sub un guvern portocaliu, când grosul sumelor fraudate sau deturnate şi încălcarea normelor UE de aprobare a contractelor au vizat ministere ca Dezvoltare regională şi turism, Muncă, Economie sau Transporturi.

De fiecare dată, ex-deţinătorii de portofolii, mai ales , au sărit ca arşi, susţinând că iscălitura lor nu apare pe asemenea contracte, că ei şi-o delegaseră unor subalterni. De multe ori, aşa e, şmecheria ocolirii răspunderii directe prin delegarea semnăturii e cunoscută. Mme Udrea a avut deseori grijă să-şi găsească timp pentru noianul de investiţii suspecte şi supraevaluate doar spre a inaugura pârtii anapoda, săli de sport pentru babe, telegondole pentru amici de partid şi parcuri în pădure pentru primari portocalii. Ceea ce nu o exonerează de răspunderea pentru grave neglijenţe în serviciu, infracţiune sever sancţionată, fiind vorba de fonduri bugetare şi europene. Vrea, nu vrea, actuala catindată la obţinerea favorurilor romaşcanilor are raţa-n gură. Dacă nu sub forma concretă a punguţei cu doi bani, cel puţin a răspunderii pentru modul oneros în care a condus ministerul cel mai bogat şi a dispus de miliarde de euro. Fără folos pentru ţară, dar cu beneficii uriaşe pentru clientela de partid.

Este pur şi simplu halucinant ritmul în care apar noi şi noi dezvăluiri în acest sens. Deputatul pedelist Alin Trăşculescu tocmai a fost înhăţat de procurori pentru mită şi trafic de influenţă, zice-se, pe lângă Elena Udrea. (Fie spus, cazul e cam ciudat şi miroase a sacrificarea unui pion portocaliu, pentru ca DNA să-şi poată susţine aşa-zisa independenţă politică). A doua zi, europarlamentarul Aurelian Ivan a declarat că a avut acces la un raport al UE, care constată că, din contracte însumând peste 500 milioane de euro girate de ministerul Elenei Udrea, mai bine de 95% sunt minate de hoţie sau incompetenţă. La DNA s-au adunat maldăre de dosare acuzând uriaşe fraude, aşa cum au reieşit ele din controalele Curţii de Conturi şi din auditurile din ministere, după căderea guvernelor Boc şi MRU. Se pare că Daniel Morar, interimarul Codruţei Kovesi la Parchetul General, şi Laura Oprean, interimara lui Daniel Morar la DNA, le-au încuiat în fişete şi au înghiţit cheile, fiind vorba de cauze care duc sus de tot, la nivelul foştilor miniştri şi al mahărilor PDL, care vor să apară la alegeri puri ca nişte bebeluşi. Ăsta să fie statul de drept şi justiţia chipurile independentă?!

Despre "draga de ANI" a Monicăi Macovei, structură fără corespondent în UE şi funcţionând vădit ca un satâr portocaliu, n-are rost să mai vorbim până după alegeri, când Senatul, sub controlul căruia ar trebui să fie, va trebui să-i evalueze activitatea neruşinat de partizană şi abuzivă.

×