x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Umilinţele Împăratului Traian Mondialu’

Umilinţele Împăratului Traian Mondialu’

de Miruna Munteanu    |    12 Mar 2012   •   21:00

Traian Basescu a dezvaluit ca nu-i place deloc sa fie presedinte. Cica sefia statului a fost si a ramas pentru el o experienta umilitoare si traumatizanta. Atunci, de ce se chinuieste? De ce nu pune capat acestei suferinte, spre usurarea sa si a milioane de romani? "Un presedinte nu abdica", a raspuns solemn Zeus de la Cotroceni.

Sigur, are dreptate. Presedintii nu abdica. O pot face numai regii si imparatii. Dar nu e prima oara cand Traian Basescu pare confuz in privinta statutului si atributiilor sale.

Presedintii pot in schimb sa demisioneze. Nu e nimic rusinos in exercitarea acestui drept inalienabil. Dimpotriva. In lumea civilizata, demisia este un gest de onoare firesc. Singurul posibil, atunci cand un conducator pierde dramatic increderea electoratului. De altfel, in urma cu cativa ani, insusi Basescu pleda inflacarat pentru "intoarcerea la popor". Si ameninta cu "demisia in cinci minute". S-a razgandit insa imediat. Apoi a candidat pentru un nou mandat, castigat la mustata, in circumstante nu tocmai ortodoxe. Inversunarea campaniei prezidentiale din 2009 dezminte teza lehamitei conducatorului jignit, tanjind dupa tihna unei vieti departe de luminile reflectoarelor.

In realitate, Traian Basescu iubeste reflectoarele, baile de mul­ti­me si – mai ales – puterea. Ceea ce nu suporta sunt criticile. Le percepe drept ofense chiar si atunci cand sunt politicoase si bine in­ten­tionate. Fostii sai consilieri ar avea multe de povestit pe aceasta tema... Cei care n-au inteles ca presedintele vrea admiratori, nu sfatuitori i-au parasit rapid echipa.

Pozand in virgina mediatica brutalizata de analisti, Traian Basescu uita ca a avut o contri­bu­tie esentiala la deteriorarea limbajului public. De la "gaozar" la "pasarica" si "tiganca imputita", lista derapajelor sale verbale este vasta si tradeaza inrudirea spirituala cu Bercea Mondialu’, mai degraba decat cu Casa Regala... Ifosele de majestate ultragiata ale jucatorului de la Cotroceni sunt la fel de false ca aerele princiare ale cumetrilor Paul si Lia.

Puseele de amnezie selectiva nu sunt insa deloc neobisnuite pentru presedintele Basescu. Dupa ce, timp de peste doua de­ce­nii, s-a uns cu toate alifiile politicii romanesti, de la o vreme tuna si fulgera impotriva "clasei politice" careia ii este ilustrarea perfecta. Tocmai ne-a mai dove­dit-o o data.

×