Ipoteza este seducatoare. Pentru foarte multi. Si, in primul rand, pentru fanii regimului Traian Basescu. O ruptura ar putea pune capat USL. Chiar inaintea alegerilor. Dar cei care spera intr-o discordie nu merg atat de departe. Chiar si simpla vrajba in tandemul Antonescu – Ponta, fara a fi urmata de dezintegrarea USL, tot ar putea periclita, in mod fatal, scorul in alegeri. Insa fum nu iese daca nu a existat un foc. Este un foc de paie sau intre cei doi apar neintelegeri ireconciliabile?
Este limpede pentru orice observator al scenei politice ca, din momentul in care Victor Ponta a acceptat o nominalizare in calitate de prim-ministru, cele doua linii politice Antonescu – Ponta, desi merg in aceeasi directie, au incetat sa mai fie perfect paralele. Si ca, teoretic cel putin, exista riscul ca locomotiva USL sa deraieze. Cat de mare este acest risc? In calitate de calator, nu pot sa neg faptul ca simt unele trepidatii. Sunt ele cu adevarat alarmante?
De ce fac afirmatia ca raporturile Antonescu – Ponta sunt oarecum schimbate din momentul constituirii Guvernului USL? Dintr-un motiv foarte simplu. Diferentele sunt generate de fisa postului. Un om politic are o marja de libertate mult mai mare in comparatie cu un reprezentant al puterii executive. Care, pana la urma, este functionar public. Asa se face ca domnul Crin Antonescu isi poate permite sa lanseze in dezbaterea publica afirmatii si idei ori chiar proiecte fata de care un prim-ministru trebuie sa fie mult mai prudent. Mult mai diplomat. Mult mai rezervat. Cel mai recent exemplu vizeaza serviciile secrete. Despre serviciile secrete, Victor Ponta face doua afirmatii despre care unii zic ca sunt contradictorii, iar altii ca sunt complementare. In prima afirmatie, Ponta apreciaza pozitiv prestatia acestora din momentul venirii lui la Palatul Victoria, in timp ce Crin Antonescu isi manifesta in mod constant rezervele. Cel putin fata de primele doua-trei etaje ierarhice din SIE si din SRI. In timp ce Crin Antonescu ar dori sa primeasca mai multe garantii ca serviciile inteligente nu sunt aservite politic regimului Traian Basescu, Victor Ponta, desi multumit de prestatia lor, crede ca, pentru mai multa siguranta, SRI si SIE ar trebui sa se afle sub un control parlamentar ferm. Aparent cel putin, intr-un domeniu extrem de sensibil, opiniile celor doi lideri sunt diferite. Dar nu chiar atat de diferite incat sa se ajunga la vreun conflict.
O alta tema care suscita interes este legata de raporturile dintre puterea de la Bucuresti si partenerii nostri europeni. Aici opiniile lui Crin Antonescu sunt extrem de consecvente si cat se poate de clare. Romania colaboreaza cu celelalte state europene dar nu li se subordoneaza. Romania respecta tratatul de la Maastricht, isi respecta toate angajamentele asumate fata de UE, dar nu cedeaza suveranitate atunci cand birocrati europeni solicita acest lucru. In schimb, Victor Ponta a acceptat cele 11 faimoase solicitari ale lui Barroso, dintre care unele ataca si suveranitatea nationala, si actele normative in vigoare. Si chiar si practicile europene. Aici da, a existat un impas pe care cei doi nu l-au depasit usor dar, cand au facut-o, au facut-o totusi cu brio.
Sunt si alte domenii unde pot surveni, au survenit si survin momente de tensiune in interiorul USL. Niciunde, insa, termometrul nu a indicat o temperatura atat de mare incat sa poata fi pusa sub semnul intrebarii unitatea acestei aliante. Cel putin pana candva, la inceputul anului viitor.
Sursa: CorectNews