Printre sanii prost tipariti ai unei starletusce tv, am citit ieri, intr-un ziar vesel, urmatoarea stire:
Pentru a reusi trecerea prin Parlament a pachetului de
legi privind administratia publica, ministrul Vasile Blaga a renuntat la aplicarea imediata a prevederii potrivit careia presedintii consiliilor judetene pot fi schimbati cu majoritate simpla.
Stirea am gasit-o si in alte cateva ziare. Fie expediata in coltul de jos al paginii, intreaga pajiste tipografica revenind crucialei impacari dintre Mihaela Radulescu si Andreea Marin (surprinse fotografic tucandu-se ca bacitele de iarmaroc de la Muzeul Satului), fie stalcita de titluri tendentios anti-PSD.
Dupa modesta mea parere, stirea merita o alta abordare. O vedeam chiar pe pagina intai.
E un eveniment:
pentru ca s-a renuntat la asumarea raspunderii guvernamentale in chestiunea pachetului de legi privind reforma in administratia locala. Avand ca initiator MAI, pachetul va fi supus dezbaterii parlamentare. Nu numai ca astfel se reda Parlamentului rolul trecut in Constitutie, dar, mai mult, se creeaza premisele ca legile din pachet sa iasa bune. Adica aplicabile. Pentru ca un membru de frunte al PD si, prin asta, al Aliantei face o bresa salutara in politica de prostie incrancenata dusa pana acum de actuala Putere.
Am mai scris - si nu o data - : ajuns la Putere, omul politic adevarat pune in cui costumul de carnaval al campaniei electorale si isi imbraca modesta, dar serioasa salopeta de lucru.
El are de rezolvat o mie si una de probleme. Si rezolvarea acestora e practic imposibila fara o atitudine pragmatica. In aceasta atitudine intrand si concesiile facute adversarului politic.
Ministrul Vasile Blaga putea purcede in stilul cu care ne-au obisnuit deja, pana la lehamite, dorobantii Coalitiei. Sa iasa in fata si sa anunte ca nu face nici o concesie PSD, partid al coruptilor, partid al baronilor - tra-la-la, tra-la-la, ca nu se va lasa pana nu va impune schimbarea pe loc a presedintilor CJ, ca va cere asumarea raspunderii pentru pachet, ca e gata sa mearga la anticipate, ba chiar la un razboi termonuclear.
Ce-ar fi iesit?
Un nou taraboi politic. Declaratii de o parte si de alta, luari de pozitie ale primarilor si presedintilor CJ, plangeri la UE.
Poate ca prin asta Vasile Blaga ar fi primit aplauzele talibanilor din coalitie si ale kmerilor rosii din presa. L-ar fi laudat gurita neobosita tv, de Miorita nazdravana, a Alinei Mungiu Pippidi, pentru ca duce mai departe steagul Revolutiei Portocalii.
Pachetul de legi ar fi intarziat nepermis de mult in procesul de adaptare si mai ales de aplicare.
Acceptat pana la urma prin asumarea raspunderii, ar fi fost un pachet de legi proaste.
Un politician adevarat stie insa ca, la Putere fiind, importanta e realizarea obiectivului propus.
Si, in cazul de fata, obiectivul il constituie adoptarea si aplicarea unui pachet de legi care sa duca, in fine, la o reforma reala a administratiei publice locale.
O reforma care sa faca, in fine, din administratia taraie-brau si ciubucara, tipic romaneasca, o administratie harnica si corecta, tipic europeana.
Si pentru realizarea acestui obiectiv, Vasile Blaga n-a sovait - cel putin pana acum - sa apeleze la cel mai semnificativ instrument al democratiei autentice: negocierea. A renuntat la schimbarea presedintilor CJ in aceasta legislatura, sperand ca PSD nu se va mai opune pachetului de legi in Parlament.
Daca Vasile Blaga va rezista strigatelor de apasi ale talibanilor din Alianta si din societatea civila, putem considera momentul de la 3 octombrie 2005, cand domnia-sa a prezentat intr-o prima auditie Consiliului Aliantei pachetul de legi, un moment istoric pentru actuala Putere.
Momentul de triumf al pragmatismului.
Daca nu, il vom putea considera un moment istoric ratat.