x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un regretabil afront adus memoriei noastre colective

Un regretabil afront adus memoriei noastre colective

de Serban Cionoff    |    30 Apr 2022   •   14:43
Un regretabil afront adus memoriei noastre colective

În aceste zile de grea încercare în care România şi românii dau convingătoare mesaje şi dovezi ale solidarităţii cu Ucraina care, de două luni încoace, este supusă invaziei barbare ale trupelor Federaţiei Ruse, de aici, ne vine o veste care ne îngrijorează şi ne doare. Potrivit deciziei Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, copia documentului primei atestări documentare a oraşului, iscălit de domnitorul Alexandru cel Bun şi datând din 8 octombrie 1408, aflată pe un panou din Piaţa Centrală a oraşului, a fost dată jos şi înlocuită cu drapelul Ucrainei şi cu cel al Uniunii Europene. Fapt care, potrivit declaraţiilor lui Serghei Osaciuc,şeful Administraţiei Militare Regionale, exprimă dorinţa puternică şi mişcarea rapidă a statului nostru către UE.

Nu am,fireşte, nici calitatea şi nici intenţia de a contesta decizia onoratei autorităţi, dar, ca simplu cetăţean al României, ca om care s-a alăturat amplei mişcări de solidaritate cu Ucraina şi cu cetăţenii săi, nu pot să nu îmi pun întrebarea: oare, pentru a da expresie acestor legitime aspiraţii ale statului ucrainean, singura soluţie convingătoare şi corectă era renunţarea la acel valoros document istoric? Nu de alta, dar prea aduce atât de mult aminte un asemenea demers de o teză foarte dragă fanilor ideologiei globaliste potrivit căreia viitorul UE va fi dat de pierderea suveranităţii statelor membre şi chiar de ştergerea memoriei lor naţionale colective.

 La urma-urmelor, de ce nu puteau să apară pe acelaşi panou documentul istoric iscălit de marele domnitor al Moldovei, drapelul de stat a Ucrainei şi cel al Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât privilegiile pe care Alexandru cel Bun le acorda, cu opt veacuri în urmă, negustorilor din Lvov îşi află,astăzi, împlinirea în Uniunea Europeană a liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor,capitalurilor şi serviciilor? Uniune Europeană în care România a intrat în urma unor complexe şi dificile negocieri purtate de către guvernul Adrian Năstase în perioada 2001-2004 şi familia căreia doreşte să facă parte şi Ucraina.

 Surprinderea mea-şi sunt convins că nu numai a mea- este cu atât mai mare cu cât operaţiunile de modificare ale obiectivului din Piaţa Centrală a oraşului Cernăuţi se derulau în perioada când la Kiev, adică în capitala Ucrainei,se aflau înalte oficialităţi româneşti,care, la întoarcerea acasă,ne-au informat că relaţiile bilaterale dintre România şi Ucraina au intrat într-o etapă foarte avantajoasă pentru cele două popoare. Un argument decisiv, invocat de către liderul PSD, Marcel Ciolacu, fiind faptul că preşedintele Zelenski s-a declarat de acord ca legislaţia să fie modificată aşa încât românii din Ucraina să beneficieze de aceleaşi drepturi pe care le au minorităţile din această ţară. Promisiune care ne bucură şi pe care aşteptăm să o vedem transpusă în realitate. Până atunci, însă, suntem puşi în situaţia să vedem că un document istoric din tezaurul memoriei colective a ţărilor noastre este trimis, în cel mai fericit caz, la arhivă, unde riscă să fie îngropat de colb şi de uitare.

 În consecinţă, ar fi bine să mai cunoaştem şi dacă această  întâmplare, care reprezintă un regretabil afront adus memoriei noastre colective, s-a aflat pe agenda discuţiilor pe care le-au avut cu înaltele oficialităţi de la Kiev domnii Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Bogdan Aurescu,urmaţi de Florin Cîţu.  Sau, pentru că sunt semne că nu s-au aflat, poate ni se va spune şi nouă de ce nu s-au aflat. Şi, eventual, când s-ar putea ca guvernul României, dacă nu chiar preşedintele Klaus Iohannis, să o abordeze, în mod deschis, corect şi constructiv, în viitoarele  dialoguri cu partenerii din Ucraina. Aşa încât incidentul de la Cernăuţi să fie doar o excepţie nu şi un precedent! Foarte probabil după ce Putin şi camarila sa vor înţelege că sloganul propagandist go home!, cu care, în vremea   precedentului Război Rece,propagandiştii Kremlinului îi gratulau pe duşmanii lor de moarte, adică pe imperialiştii americani, are şi o versiune în limba rusă.

 Versiune perfect valabilă în momentul şi în situaţia de faţă!

             

×