Ce se intampla acum in Romania este cel mai mare sondaj de opinie comandat din greseala de Traian Basescu. Practic, jandarmeria numara si bate esantionul reprezentativ din populatie - conferentiari, chitaristi, ultrasi - care raspunde de zece zile la intrebari deschise. Cum apreciati nivelul dumneavoastra de trai? 'Ne-am saturat de viata de rahat'. In ce personalitate politica aveti cea mai mare incredere? 'Uram toata clasa politica, nu doar pe Basescu'. Ce partid considerati ca va reprezinta cel mai bine interesele? 'PDL-USL, aceeasi mizerie'.
E fals ca liderul maxim nu a comunicat cu poporul pe perioada scandalului. Pe Boc si Baconschi i-a pus sa sara in copca, sa-i zica daca e apa rece. O manevra de rutina, dar reactia publicului trebuia testata la discursuri gen Foamea voastra eroica stabilizeaza macroeconomia. A urmat mesajul Am fost un dobitoc, prin recuperarea lui Raed Arafat si declaratia lui Paleologu ('Unele reactii ale Puterii fata de proteste au fost tampite si deplasate'). Sambata, a vrut sa stie si i s-a confirmat ca poporului nu-i mai pasa nici de autostrazi.
Strategia de succes a presedintelui, cu care a doborat tot ce i s-a pus in cale pana la doctorul Raed Arafat, este transformarea adversarului sau in dusman al poporului. Dar e greu sa-ti mai reuseasca asta in fata unui public in delir la intonarea slagarului cu javra ordinara. O raza de speranta vine de la PSD, care trage semnale de alarma prin Parlamentul European cu democratia in pericol, constient ca asta s-ar putea sa se lase cu infringement. Theodor Stolojan a spus deja ca 'Declaratiile liderilor Opozitiei sunt antiromanesti si ne decribilizeaza tara'. In vremuri normale, subiectul se lasa cu un discurs prezidential lung. Acum, insa, cand esantionul reprezentativ urla in viscol 'Ploua, ninge/Noi vom invinge', s-ar putea sa nici nu bage de seama daca ne taie Europa banii de stadioane in panta.
Dar problema majora nu e ca tatal lui EBA nu vrea sa vorbeste cu noi. Problema e ca, pentru prima data, Puterea are teoretic majoritate ca sa guverneze cum vrea, dar practic, orice gest va face, risca sa mute populatia in strada. E greu sa-ti imaginezi un Emil Boc anuntand o noua masura de austeritate si ramanand cu geamurile intregi. Asta in conditiile in care, a zis-o chiar Stolojan, 'tarile in curs de dezvoltare, printre care si Romania, trebuie sa fie pregatita de ce e mai rau'.
Numai ca, in Romania, ce era mai rau s-a si intamplat: romanii au repornit industria bancurilor. Cand fac asta, inseamna ca s-a aprins in ei samanta dacilor. Rad ca e jale.