x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un sondaj pe scandalul "Matusa Tamara"

Un sondaj pe scandalul "Matusa Tamara"

de Ion Cristoiu    |    24 Ian 2006   •   00:00
Un sondaj pe scandalul "Matusa Tamara"

Si totusi PSD are acum 26%, cu doua procente sub zestrea din decembrie 2005. Sebastian Lazaroiu explica bine in comentariul sau ce s-a intamplat. PSD se afla pe un trend descrescator. Si nu din cauza sa, ci din cauza imaginii pe care o castiga de la o zi la alta actuala Putere. Procentajul PSD se hranea din imaginea actualei Puteri. De forta stangace in administrarea tarii, dar mai ales de forta dominata de conflicte ireconciliabile: dintre presedinte si premier, dintre PNL si PD.

Jurnalul National a publicat ieri, 23 ianuarie 2005, rezultatele unui sondaj CURS comandat de ziar pentru a descoperi efectele Scandalului Matusa asupra electoratului national si, mai ales, asupra electoratului PSD. In continuarea acestei initiative, redactia a organizat tot ieri la Hotelul Hilton o dezbatere complexa a cazului Adrian Nastase.

In Romania pasiunilor politice pe cat de intense, pe atat de trecatoare, gata sa transforme scena politica intr-o arena de cocosi, pe marginile careia insi infierbantati de alcool si patima pariaza pe unul sau pe celalalt dintre crestati, exprimandu-se doar prin interjectii si tropaituri, gestul Jurnalului National poate fi privit cu o anume suspiciune. O suspiciune ce poate fi intarita de titlul de pe pagina intii, nu dintre cele mai inspirate, lasand impresia ca intreg efortul intelectual si material s-a redus la apararea lui Adrian Nastase. Aceasta, deoarece titlul, corect prin raportare la realitatea sondajului, atrage agentia ca scandalul n-a lovit prea tare locul PSD in sondaje. Din cate se stie, argumentul forte al liderilor PSD in presiunea exercitata asupra lui Adrian Nastase ca sa se autosuspende a fost lovitura data partidului in planul perceptiei electorale. Rezultatul sondajului si titlul ales de redactie pot trece oricand drept un soi de replica data argumentului manuit de tovarasii lui Adrian Nastase.

N-am nici o indoiala ca unii se vor agata de acest amanunt ca inecatul de un fir de pai si vor pune la indoiala intreaga initiativa a Jurnalului National, straduindu-se s-o infatiseze ca pe o intreprindere cu tendinta. Ca ar putea fi asa ne-o dovedeste manevra manelista prin care Evenimentul zilei a vrut sa transforme o aiurare a lui Dorin Tudoran (editorialul prin care fostul consilier - generos platit - al lui Dan Voiculescu comanda ziarului si editorialistilor cum sa abordeze cazul Nastase) intr-o dovada ca Jurnalul National e un oficios al liderului PSD.

O asemenea interpretare ar fi o greseala.

Pentru ca, intr-adevar, Scandalul Matusa n-a dus la o prabusire a PSD in sondaje. La o judecata rece, straina de patimile pro sau contra, se va pricepe imediat si de ce.

PSD nu s-a bucurat si nu se bucura de imaginea unui partid de oameni cinstiti. Intuind asta, PSD n-a facut caz niciodata de lupta impotriva coruptiei. In 2000, campania electorala a partidului a avut drept tinta de atac proasta administrare a tarii de catre regimul CDR. Si cand si-au dat votul pentru PSD, romanii au fost constienti ca nu readuc in fruntea tarii un partid-usa de biserica. Disponibilitatea de a administra bine tara - trasatura ce nu poate fi negata PSD - a trecut inaintea imaginii de partid de invartiti.

Scenariul s-a repetat si in 2004. Alianta D.A. si Traian Basescu si-au axat campania pe denuntarea coruptiei instituite de PSD ca politica de stat. Si cu toate acestea, Alianta a pierdut parlamentarele, iar Traian Basescu a castigat prezidentialele la o mica diferenta de Adrian Nastase.

Daca in ochii electoratului ar fi contat imaginea PSD de formatiune corupta, mai mult ca sigur Alianta ar fi castigat parlamentarele la un scor zdrobitor. Asemanator s-au petrecut lucrurile si in cazul prezidentialelor. Traian Basescu si presa portocalizata au lansat acuzatii grozave impotriva lui Adrian Nastase. Liderul PSD a fost denuntat drept capul Mafiei de partid si de stat, drept cel care si-a avut partea din toate comisioanele de privatizare. Daca in perceptia electoratului ar fi contat imaginea lui Adrian Nastase de corupt, mai mult ca sigur, Traian Basescu ar fi castigat din primul tur.

Si totusi PSD are acum 26%, cu doua procente sub zestrea din decembrie 2005. Sebastian Lazaroiu explica bine in comentariul sau ce s-a intamplat. PSD se afla pe un trend descrescator. Si nu din cauza sa, ci din cauza imaginii pe care o castiga de la o zi la alta actuala Putere. Procentajul PSD se hranea din imaginea actualei Puteri. De forta stangace in administrarea tarii, dar mai ales de forta dominata de conflicte ireconciliabile: dintre presedinte si premier, dintre PNL si PD. A doua parte a lui decembrie a adus cu sine o mutatie spectaculoasa la nivelul Puterii. Traian Basescu a pus capat atacurilor la adresa lui Calin Popescu Tariceanu. Sigur, intre cei doi nu e o iubire de insuratei luati din dragoste, electoratul sesizeaza ca nu mai sunt cuplul din campanie, dar, in acelasi timp, constata ca se poarta ca niste oameni maturi care nu-si spala rufele in public. Asemanator, desi intre PNL si PD sunt mai departe conflicte, ele nu mai beneficiaza de expunere publica.

In plus, lucru important, de la Traian Basescu pana la Sulfina Barbu, nu poate scapa electoratului o anume maturizare in indeplinirea prerogativelor. Poate ca demnitarii noii puteri nu sunt perfecti in exercitarea functiei, dar progresul, intrecand asteptarile, creeaza o imagine pozitiva.
×
Subiecte în articol: editorial psd nastase adrian