"Necunoscut in urma
cu trei luni, cand a fost adus de la Cluj in
fruntea PNA, Daniel Morar e deja o vedeta.
A atins, printre altele,
o culme rara de mediatizare chiar si de catre
un politician. In timpul unei vizite in SUA
a acordat un interviu unui ziar de la Bucuresti! Daniel Morar pare a conduce nu
o institutie de ancheta penala, socotita
a fi comandoul rigorii posomorate in teritoriul junglei tranzactioniste, ci o institutie de
Moulin Rouge
a republicii de la
Marea Neagra"
Necunoscut in urma cu trei luni, cand a fost adus de la Cluj in fruntea PNA, Daniel Morar e deja o vedeta. A tinut conferinte de presa senzationale, a participat la talk-show-uri, a dat numeroase interviuri si s-a exprimat in legatura cu cate-n luna si-n stele in materie de anchete anticoruptie. A atins, printre altele, o culme rara de mediatizare chiar si de catre un politician. In timpul unei vizite in SUA a acordat un interviu unui ziar de la Bucuresti!
Daniel Morar nu e o starleta de telenovela autohtona, agramata si obsedata de a fi mereu in centrul atentiei, chiar si cu riscul de a face un eveniment mediatic din absenta ciclului lunar.
Daniel Morar e procuror general al Departamentului National Anticoruptie.
Cu alte cuvinte, domnia-sa e seful unor cetateni pe care cu greu ni-i putem imagina lafaindu-se seara de seara pe micile ecrane si sporovaind zilnic cu presa.
Procurorii DNA, in frunte cu Daniel Morar, sunt de imaginat doar aplecati asupra dosarelor cu declaratii, expertize, interogatorii, cautand, la lumina lampilor de birou, locul de unde pot fi apucati si depusi pe masa judecatorilor cei numiti azi, printr-o metafora idiotizata de atata repetare papagaliceasca, marii pesti ai coruptiei.
Prin contrast cu aceasta imagine, Daniel Morar pare a conduce nu o institutie de ancheta penala, socotita a fi comandoul rigorii posomorate in teritoriul junglei tranzactioniste, ci o institutie de Moulin Rouge a republicii de la Marea Neagra.
Aparitiile sale (daca e posibil, cat mai rare!) ar trebui sa stea sub semnul grijii pentru exactitate. Declaratiile publice ale unui magistrat aflat in fruntea unuia dintre cele mai sensibile si mai complicate departamente ale Romaniei de azi au implicatii mult mai grave decat am crede noi. Unele sunt de ordin politic, dat fiind ca lupta impotriva coruptiei ramane mai departe, din nefericire, un teritoriu al confruntarii dintre partide si din interiorul partidelor, ba chiar si dintre palate. O declaratie despre stadiul in care se afla dosarul unui politician fruntas, facuta fara o minima rigoare, nu juridica, dar macar logica, risca sa devina o arma in mizera batalie politica damboviteana. Altele tin de imaginea PNA si a Parchetului in general in ochii unei populatii si asa suspicioase fata de corectitudinea anchetelor de coruptie.
Pe 13 septembrie 2005, la o luna de la numirea in functie, Daniel Morar a convocat o conferinta de presa. La reuniunea respectiva, seful DNA a dus-o
dintr-o gafa intr-alta: a ridiculizat serviciile secrete pe motiv ca-i trimit note informative de doi lei; s-a plans ca din PNA se scurg informatii catre persoanele monitorizate; s-a referit la un dosar in lucru la procurori.
Au urmat alte si alte interventii in presa, toate sub semnul lipsei de rigoare si al nevoii de a soca in chip senzationalist. Cotidianului din 22 octombrie 2005 i se plange ca inculpatii au avocati! Intr-un interviu la BBC din 11 noiembrie, se angajeaza hei-rupist ca va da gata cateva dosare de mare coruptie pana la Raportul de tara!
Pe 23 noiembrie 2005, alta conferinta de presa. Un alt fericit prilej pentru Daniel Morar de a crea un spectacol mediatic rasunator. Dar si un bun prilej de a face noi gafe, intre care se numara, la loc de frunte, declaratia ca Traian Basescu nu poate fi anchetat in cazul casei din Mihaileanu. O declaratie dovedind o necunoastere a Legii fundamentale. Dar mai ales o declaratie care-l suspecteaza pe Daniel Morar de implicare in batalia dintre palate, de partea gruparii Tariceanu-Patriciu. Pentru ca o astfel de afirmatie e mult mai parsiva decat pare:
creeaza suspiciunea ca presedintele a intervenit pentru a nu mai fi anchetat;
lasa in suspensie, pentru a fi reluata la nevoie, chestiunea casei din Mihaileanu.
"Morar e ceea ce ne trebuie la PNA" - declara la 10 august Monica Macovei, anuntandu-l pe noul titular al sefiei PNA.
Si avea perfecta dreptate!