x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un superserviciu

Un superserviciu

de Ion Cristoiu    |    21 Noi 2005   •   00:00
Vineri seara, pe un post tv, reporterul de la Cotroceni se mira, in transmisie directa, ca intaia oara in istoria sa, CSAT pune la dispozitia presei un document intern: Hotararea de Infiintare a Comunitatii Nationale de Informatii.

Nu era o mirare pur si simplu. Era o mirare cu talc. Menita a sublinia neasteptata criza de transparenta incercata de o institutie careia nimeni nu-i cere transparenta, dat fiind ca secretul intra in prevederile sale statutare.

De ce s-a dat publicitatii Hotararea?

Voit sau nu, din nevoia de a pastra secretul asupra nou-infiintatei Comunitati Nationale de Informatii.

Fie si la o simpla privire, Documentul e greu de deslusit. Sunt invocate si definite tot soiul de Comitete si Comitii, care de care cu o titulatura mai galonata si cu atributiuni mai tafnoase: Comitetul Director, Consiliul Operativ, Oficiul pentru Informatii Integrate, Consiliul Consultativ.

Pe vremuri, pentru a putea da impresia de democratie, Nicolae Ceausescu infiintase si promovase o structura pompoasa de Comitete si Consilii, gratie carora diferitelor categorii profesionale si sociale din Romania li se crea iluzia participarii la conducerea statului.

Comunitatea Nationala de Informatii, asa cum o infatiseaza marelui public Hotararea atat de pusa la dispozitia presei, da tuturor celor cu pretentii sansa de a fi in conducere. Pot fi multumiti ca fac parte din Comitetele si Comitiile Comunitatii si primul-ministru, si ministrii, si sefii SRI si SIE, si presedintii Comisiilor parlamentare.

Hotararea a fost pusa la dispozitia presei ca sa vada lumea ca nou-infiintata comunitate de informatii nu e un superserviciu secret creat la Cotroceni, cum se vor grabi "inteligentii din presa" sa afirme (vorba domnului presedinte), ci o institutie aflata sub control democratic, dar mai ales cu structuri complicate si, prin asta, greu de transformat intr-un instrument al muncii de fiecare zi.

Tras pe sfoara de aparente sau poate pentru a-si justifica infrangerea in batalia cu Palatul Cotroceni, premierul a declarat ca unei asemenea structuri ii vor trebui ani de zile pentru a functiona la parametri normali.

Fireste ca, in ansamblul ei, de Mall al Serviciilor secrete, comunitatea nu va fi functionala cat de curand. Tocmai de aceea a si fost conceputa atat de complicat. Ceea ce va functiona insa in scurt timp e organismul creat prin articolul 5. Singurul organism care n-are titulatura pompoasa de Comitet sau Consiliu.

Se numeste Oficiu pentru Informatii Integrate si, spre deosebire de Comitetele si Comitiile Comunitatii, e condus de persoane modeste ca rang: consilierul de stat din cadrul Departamentului pentru securitate nationala al Administratiei Prezidentiale, ajutat de doi adjuncti, desemnati de directorii SRI si SIE.

Atributiile Oficiului, dar si meseria celor care vor lucra in cadrul acestuia ne dezvaluie in acest organism atat de modest ca titulatura scopul pentru care a fost conceputa Comunitatea Nationala de Informatii: crearea la Cotroceni a unui superserviciu secret. Care superserviciu va folosi, culmea!, in folosul presedintelui, rezultatele muncii sutelor de lucratori SRI, SIE, DGIA, DGIPI.

La Oficiul Comunitatii, condus de Constantin Degeratu, vor fi transferati analistii de frunte ai Serviciilor secrete din Romania. Acestia vor pune cap la cap informatiile primite de la Serviciile Componente ale Comunitatii si vor trage concluzii la nivel national. Mai mult, potrivit atributiilor, Oficiul e cel care elaboreaza Buletinul Informatiilor Nationale de Securitate si alte produse analitice integrate destinate membrilor CSAT.

Cu alte cuvinte, faimoasele sinteze zilnice, ajunse pe masa premierului si a celorlalti ministri membri ai CSAT, nu vor mai fi elaborate de fiecare Serviciu. Va fi o singura sinteza, bazata pe informatii si sinteze partiale trimise de toate Serviciile.

O sinteza elaborata la Cotroceni!

Mai exista vreo indoiala ca Oficiul e de fapt Comunitatea Nationala de Informatii?

Ne-o spulbera presedintele, care declara unui post tv ca, in activitatea curenta de zi cu zi, CNI e condusa de Constantin Degeratu.

Altfel spus, de seful Oficiului!
×
Subiecte în articol: editorial informaţii