x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale UNPR, prădător sau pradă?

UNPR, prădător sau pradă?

de Sorin Roşca Stănescu    |    06 Mai 2012   •   11:08

Acordul incheiat intre premierul desemnat Victor Ponta, in numele PSD, si UNPR reprezinta, fara indoiala, nu numai un document extrem de controversat, ci si un risc politic asumat. Intr-un fel, de ambele parti. Si tocmai de aceea exista in toate taberele politice opinii si extrem de controversate dar si exprimate pe ton ridicat si, uneori, in termeni violenti. Intelegerea este socanta pentru electoratul UNPR, cel de pana la 1 la suta. Dar si pentru fostii aliati. PDL si UDMR. Ca sa nu mai vorbim de reactiile pe care le identificam in electoratele PSD, PNL si PC. Politicienii, dar chiar si presa intr-o oarecare masura, nu sunt decat cutii de rezonanta ale unor segmente din populatie.

De ce a avut loc acest eveniment? Care este ratiunea sa? Cea evidenta si cea ascunsa. La suprafata, atat Victor Ponta, cat si Gabriel Oprea explica, punand documentul pe masa, ca s-a incheiat o intelegere minimala prin care noul guvern se angajeaza sa ia trei masuri in materie normativa, pe care oricum le-ar fi luat, iar UNPR sa voteze in Parlament pentru instalarea Executivului. Daca ar fi asa, am putea trage concluzia ca a avut loc o capitulare neconditionata a UNPR. Acordul si declaratiile nefacand altceva decat sa mascheze sau sa cosmetizeze acest lucru. Asa sa stea lucrurile cu adevarat? Ce au discutat cei doi sefi de partide in particular, inainte de a fi intocmit si semnat documentul?

Pentru a da raspuns intrebarii de mai sus, trebuie sa acceptam premiza ca lumea politica suporta, in mod necesar, mai mult cinism si mai multa imoralitate decat lumea civila. Aici, intr-o masura mai mare, functioneaza principiul de tip machiavelic, conform careia scopul scuza mijloacele. Iar scopul Guvernului Ponta este sa fie instalat, sa-si poata promova legile si sa supravietuiasca. Din aceasta perspectiva, este mai usor sa cumperi la pachet prietenia unui partid, fie el si creat in mod neconstitutional, decat sa faci compromisuri la fel de discutabile, la bucata, cu parlamentari din diferite partide. Ceea ce inseamna ca parteneriatul cu UNPR nu functioneaza doar in ziua de 7 mai, ci este pe termen lung. Si vizeaza obtinerea, de catre noua alianta, a majoritatii in Comisii si in Birourile permanente. Se deschide astfel si drumul catre demiterea Robertei Anastase de la sefia Camerei Deputatilor. Un trofeu extrem de important al USL.

Acum stim ce castiga Guvernul, cu riscul de a debusola PNL, electoratul acestuia si propriul electorat. Dar ce castiga totusi UNPR? UNPR se legitimeaza. Dupa ce, cu chiu, cu vai, a reusit sa smulga un acord al Curtii Constitutionale, acum iata ca si USL este silit sa aplaude prezenta sa in Parlament. Devine, deci, un partid frecventabil. Si poate aspira la mai mult decat 1 la suta la alegeri. Si mai important decat atat, ar putea face aliante preelectorale inaintea parlamentarelor pentru a putea supravietui.

Eu cred ca mai sunt posibile, cel putin teoretic, doua variante. Una rea, pentru USL. Pentru ca, in Parlament, UNPR ar putea trada din nou. Poate chiar in 7. Si atunci, Guvernul Ponta ar ramane virtual. A doua rea, pentru UNPR. Pentru ca, dupa acest acord, ar putea urma dizolvarea sa prin disolutie. Prin inchiderea parantezei traseismului.

Sursa: CorectNews

×