Cat de curand, pe toate posturile de stiri se vor anunta noi mari privatizari, se vor pune la punct detaliile si se vor stabili sumele cu care trebuie sa garanteze participantii, cat de curand, o sa aflam cu totii unde se vor tine negocierile si cat vor dura toate procedurile, pentru fiecare afacere in parte. N-are rost sa ne iluzionam crezand ca nu se poate face un spectacol mai trist decat cel care ne sufoca in ultimele zile. Ba se poate! Dupa asa un debut promitator, trebuie sa ne asteptam la surprize mari, pe viitor.
Se privatizeaza bunul-simt. S-a constatat, intr-o mare si inutila sedinta la varf de societate, ca nu mai foloseste la nimic, ca 'poporul' are nevoie de altceva pentru a supravietui. Ce sa faci cu bunul-simt, cand te uiti in jur si vezi atatea fiinte care se vand pentru un strop de mediatizare, cand iesi pe strada si te injura vreun necunoscut, doar pentru ca ai pasul prea mic sau prea mare? De ce sa pierdem vremea cu resuscitari pe care nu le cere nimeni, mai bine trecem direct la contractul de vanzare-cumparare.
Se privatizeaza discretia. Dupa un amanuntit studiu, s-a stabilit ca aceasta valoare umana nu se mai asorteaza cu vremurile noastre, ca vorbim de un domeniu demodat, care aduce numai deservicii statului si cetatenilor sai. Ce sa faci cu discretia, cand televizoarele ne inunda cu circul din spatele micilor ecrane, cand oameni cunoscuti ai acestei tari se inghesuie sa se faca de ras si sa ne traga si pe noi dupa ei, in periculoasa si invincibila prapastie a ridicolului? Tocmai pentru ca le pasa, asa cum au dovedit de atatea ori, cei cu putere de decizie au hotarat: se cauta investitor, din tara sau din strainatate, care sa ia in proprietatea sa aceasta arie de care noi, oricum, nu mai stim sa ne folosim.
Se privatizeaza seriozitatea. Sondajele arata ca mai putin de cincisprezece la suta dintre romani se mai agata de acest substantiv, asa ca specialistii estimeaza ca, in cativa ani, legatura sa cu populatia se va dizolva de tot. Sondajul principal a fost facut pe un esantion de cinci guverne. Nu s-a pomenit de vreo marja de eroare. Ce sa faci cu seriozitatea, daca, de mult, de foarte mult timp, promisiunea nu mai e promisiune, daca vorbele au ajuns simple unelte cu care ne amagim intre noi, daca nici macar dictionarele nu ne mai pot gazdui sentimentele, daca uitam atat de repede ca ne-am dat cuvantul? N-are rost, chiar nu mai are rost sa incercam alte trucuri. Mai bine ne-am apuca din timp sa cautam cumparatori. N-o sa fie simplu. Mai ales ca mai avem destule 'produse' de vanzare in catalog.
Se privatizeaza decenta, asta e, probabil, urmatoarea mare afacere a sezonului, de aici se poate gandi reonstructia economiei nationale, de la acest mare proces de modernizare incolo ar trebui sa inceapa toate calculele care au legatura cu ziua de maine sau cu ziua de ieri. Ne privatizam cu totul, caietul de sarcini ne-a intrat in sange, se poarta circul, se poarta negocierile in direct. Ce sa facem noi cu decenta? Mai bine o vindem. Cu trei-patru bani in buzunar, cat vom lua pe ea, ne putem apuca fara probleme de cersit.