x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Utilaje nemţeşti, deszăpezire romănească

Utilaje nemţeşti, deszăpezire romănească

de Razvan Barbulescu    |    04 Ian 2008   •   00:00

Ştie cineva in Romănia cum trebuie făcută o deszăpezire? Cănd să incepi? Cum? Cu ce utilaje?

Ştie cineva in Romănia cum trebuie făcută o deszăpezire? Cănd să incepi? Cum? Cu ce utilaje? Dacă da, de ce iarna in Bucureşti nu e ca la Roma, Montreal sau Paris? Un filmuleţ pe net arată cum se face deszăpezirea la Tokio. O incăntare. Artă. Dintr-o dată, iarna işi recapătă farmecul. Coexişti fericit şi nu duşmănos cu neaua. Romănul urăşte iarna fiindcă zace prostit, ingheţat bocnă prin staţii de tramvai. Ieri, după viscolul (căt a fost de viscol şi ăsta) de miercuri noapte, populaţia somnoroasă după Sărbători o luase tembel pe liniile de tramvai. Bucureştiul era pustiu. Nu circula nimic. Nu lupta nimeni cu troienele. Nici măcar utilajele de deszăpezit ale RATB.

Strategia comandamentelor romăneşti in materie de deszăpezire interzice prestaţia dacă viscoleşte. Aşteaptă ziua şi ora convenabile. Dacă ninge o lună, strategii zac o lună. Cu inima impăcată că respectă tehnologia băştinaşă de pulverizare a troienelor. Tehnicienilor in deszăpezire le prieşte tihna, vremea bună, de dat la copcă. Cănd e ger, totul e alb, e o linişte de pastel şi nu te calcă pe nervi populaţia, e tocmai bine de dat zăpada. Pe indelete, aşezat, ca o masă de Crăciun.

Videanu explică de ce nu e bine să intervină acum. Murgeanu explică şi el. Chiliman e fericit că a rupt-o cu fosta firmă de salubrizare. Le va arăta el tuturor cum se face deszăpezire pe cont propriu. In timpul ăsta, Bucureştiul e incremenit. Suntem campioni in comandamente mici, mari, mijlocii şi centrale, in celule de criză şi explicaţii in caz de ploi, brumă, ceaţă, ninsori. Poţi să faci oricănd pariu că, in ciuda experienţei pe care o tot dobăndim, la anul va fi la fel. Trebuie să fii idiot să afli de ce la Bruxelles, Moscova sau Viena e altfel. Eşti nebun, dom’le, ne comparăm cu ei? Chiar aşa, cum dracu’ să te compari cu ei ? Ei dau zăpada.

De 17 ani, primarii Romăniei bat drumurile Europei pentru schimb de experienţă. Cei mai mulţi nu invaţă nimic. Cu experienţa suntem prin anul 2050. Avem azi utilaje ca in Germania, dar le folosim după strategia noastră. Ca şi cum faci drujbă dintr-un Mercedes ultimul răcnet. Mă găndesc că poate şi in materie de deszăpezire ar trebuie să ne şcolim. Experienţa acumulată ne invaţă să face mereu, ani la rănd, la fel de prost. Videanu cere să nu ieşim cu maşinile. Corect. Şi in ţările care dau zăpada se procedează la fel. Numai că Videanu o cere cănd oraşul e inţepenit şi descurajat. Nu mai ies la lopată nici foştii gospodari. Aşteaptă vremea bună, de dat la copcă.

In Mehedinţi a murit un om fiindcă ambulanţa n-a ajuns la el din cauza drumului inzăpezit. Ancheta a constatat că, intr-adevăr, drumul era inzăpezit, dar ambulanţa n-a părăsit incinta fiindcă nu era dată zăpada din poarta instituţiei. Te cruceşti. In Romănia (nu in toată, in mijlocul şi in nordul ţării, oamenii chiar luptă cu nămeţii), la zece centimetri de zăpadă se declară iarnă grea. Cănd auzi de codul galben iţi ia Dumnezeu minţile. In Bulgaria, la fel. Bulgarii au băgat armata, spun ştirile. De ce? Ca să-i ocupe. Să nu circule nimeni, să treacă viscolul. De aia am intrat impreună in UE. Să nu ne pierdem obiceiurile.

O ştire tare, de ultimă oră. Ministerul Sănătăţii ne recomandă tămp "să evităm deplasările in spaţii deschise".

S-ajungă ei la minister bătănd ore intregi drumul in spaţii inchise, intre dormitor şi sufragerie.Â

×
Subiecte în articol: editorial deszapezire desz