x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valea Uzului Rațiunii

Valea Uzului Rațiunii

de Sabina Iosub    |    10 Iun 2019   •   07:50
Valea Uzului Rațiunii

Din când în când, rațiunea națiunii - nu în totalitatea ei, ci doar pe bucățele, e drept, bucățelele zgomotoase - o ia la vale. Da’ nu așa ușor, ci la vale de-a dreptul, pe sistemul de-a berbeleacul, de neoprit. Și cu zgomot. Zgomot suficient să te facă să nu-ți mai auzi gândurile. 

Zilele astea, rațiunea s-a prăvălit pe Valea Uzului. Minți extrem de neluminate, construite pe sistemul „ba pe-a mă-tii” și ajutate să nu gândească altfel de alți malaci ai gândirii, au decis că cel mai bun loc să-și încaiere frustrările sociale și naționaliste sunt mormintele unor militari morți în ambele războaie mondiale. Militari din 5 armate și 7 națiuni! 1.143 de soldați, dintre care 984 neidentificați. Ironia, infect de amară, a adunat deasupra osemintelor unor oameni care, ăsta e adevărul, au ajuns acolo ucigându-se sălbatic unii pe alții, la comanda unor oameni care nu au călcat în viața lor prin Valea Uzului, câteva zeci de indivizi, de ambele naționalități, care s-au gândit - deși, în cazul lor, gândit e un eufemism - să se mai încaiere o dată, nici ei nu prea știu bine de ce. Măcar primii erau militari și executau un ordin, chit că, cel mai probabil, nu le făcea nicio plăcere. Cei din zilele noastre nu au nicio scuză. Mi-e clar că le face plăcere să se încaiere, dar nu mi-e clar dacă și ei au făcut-o la ordin. Asta e treaba unei întregi divizii din SRI, cea de apărare a Constituției.

Dacă aveau puțină rațiune, se puteau aduna puțin mai sus de cimitir, după tabăra școlară, la un alt monument. E drept, unul mai nou, mai puțin spectaculos, dar mai aproape de noi. Pe Valea Uzului și-au găsit sfârșitul nu doar eroi militari, ci și alți eroi, mai ca și noi, eroii supraviețuirii în România indiferent de regim. În august 1988, din 63 de oameni strânși într-o remorcă ce-i ducea la cules de cartofi, 27 au murit, înecați sau striviți, după ce remorca a căzut într-o vale. Rețineți, 67 de oameni mutați dintr-un județ sărac, Bacău, într-un județ mai bogat atunci, Harghita, ca să culeagă cartofi. E cea mai mare tragedie rutieră românească și doar o minte îngustă poate să creadă că doar pe vremea comuniștilor oamenii săraci se înghesuiau în remorci ca să meargă zeci de kilometri să muncească cu ziua. Se întâmplă și astăzi!

Asta e o cauză pentru care să lupți și să reciți din Constituție. Le recomand recitatorilor de ambele părți, celor pentru care Constituția are doar articolul 1 sau 6, să citească și să lupte pentru articolul 47: „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”. Decent e cuvânt-cheie!

 

PS. Pentru cei interesaţi de cultul eroilor, le recomand listele de pe once.mapn.ro . Simpla lor citire îți dă fiori și te poate ajuta să gândești cam ce înseamnă lipsa rațiunii.

×