x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Viaţa tumultuoasă a Mariei Tănase ne obligă să-i facem film

Viaţa tumultuoasă a Mariei Tănase ne obligă să-i facem film

de Florin Condurateanu    |    04 Dec 2020   •   07:10
Viaţa tumultuoasă a Mariei Tănase ne obligă să-i facem film

Dacă ştiinţa ar putea prelua, ca s-o cloneze, o fărâmă din iubirea dintre două fenomene cosmice, dintre ţăranul ursuz şi genial Brâncuşi şi cântăreaţa care despică înaltul cerului când aruncă blestem spre cel care trădează în dragoste, Maria Tănase, ei bine, o astfel de dragoste ar îmbogăţi lumea cu frumos de neegalat. Maria Tănase îi cânta bărbatului senzaţional până adormea, îl sprijinea cu spatele ei, când Brâncuşi aţipea, Măria se retrăgea tiptil continuând să fredoneze, lăsându-l pe sculptorul teribil într-o bucăţică de rai. S-au iubit cosmic chiar dacă Brâncuşi nu o menaja cu vorbe catifelate, o ambiţiona cu cuvinte colţuroase, dar bine intenţionate: „Fă şcoală şi de muzică clasică, să nu rămâi o bocitoare!”. „Mi-am pus busuioc în păr, măi, să-i placă lui, iubitului!”.

Maria Tănase cucerea pe oricine se afla în preajmă, fără să se agite, o învăluia un halou de farmec, de gravitaţie sentimentală. Viaţa ei este un munte de strălucire, ne obligă să facem un film despre destinul ei. Era recunoscută pentru generozitatea ei. „Ce eşti posomorât, moşule”, îl descosea pe birjarul bătrân, care o ducea cu trăsura lui veche la cârciumioarele din Colentina unde cânta. „A căzut spic de zăpadă şi eu cu baba mea n-avem lemne”! A scos Maria un pumn de bani, primiţi de la cârciumari, şi i-a dat moşului, iar din uşa cârciumii i-a pasat şi toată geanta cu restul de bancnote.

Erau topiţi bărbaţii după ea. Se îndrăgostise şeful misiunii de spionaj al unei ţări bogate și l-a rugat pe folcloristul Harry Brauner s-o asculte pe tinerica de 18 ani. N-a fost entuziasmat la prima audiţie profesorul de folclor şi, la rugămintea englezului, a mai audiat-o încă o dată. Maria Tănase s-a aşezat pe covor şi a purces să-şi povestească viaţa, deodată a sărit în picioare şi a început să cânte, Brauner a rămas cu gura căscată la asemenea glas. Sergiu Nicolaescu se gândea de 2 ani la un film despre Maria Tănase, dar nu se hotărâse cine va juca rolul Mariei, se înghesuiau soprane internaţionale, actriţe. A preluat ideea regizorul prieten Cămârzan, trebuie să existe filmul despre o artistă de vis. 

 

 

×
Subiecte în articol: maria tanase