x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Videanu de la "circulaţia" ideilor PD-L

Videanu de la "circulaţia" ideilor PD-L

de Valentin Stan    |    15 Dec 2007   •   00:00
Videanu de la "circulaţia" ideilor PD-L

Vorba lui Emil Boc, pe 9 decembrie 2007, la un jurnal Antena 3, cănd zicea (crezănd că-l critică) despre bietul Chiuariu că "a periclitat activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, cu privire la Romănia"! Păi, dacă "a periclitat activarea clauzei de salvgardare", inseamnă că Romănia a scăpat de "activarea clauzei"! Domnule Boc, asta e de bine, zău! Chiuariu trebuie felicitat! Poftim? Nu sunteţi de acord? E taman invers? OK! Hai, că vă explică domn’ Videanu!


Nu mă aştept ca Videanu să aibă idei! Cu atăt mai puţin, să "circule" cu ele pe străzile devastate de taifunul cu acelaşi nume! "Moşit" de "naşul" Băsescu şi crescut la "umbra" lui Boc, nu-i de mirare că nu e foarte "inalt"! Sper să nu-mi dea vreo replică, in care să mă atenţioneze că este mai inalt ca mine! Nu la inălţimea aia mă refeream, bre, nea Videanu! By the way, v-am rugat să nu mai apăreţi la televizor! Nu, nu sunt invidios pe succesul dumneavoastră "pe/de" sticlă (ăla "din" sticlă aparţine lui Băsescu)! Pur şi simplu, vreau să limitez monumentul de prostie, pe care vreţi să-l "aşezaţi" in cartea neamului!


Pe 10 decembrie, Videanu a precizat, in emisiunea doamnei Firea, pe Antena 3, deşi i-am cerut imperativ să se ferească de camera de luat vederi: "Aş vrea să lămuresc un aspect (…) legat de procedura de declanşare a urmăririi penale asupra unui ministru. Vreau să ştiţi că nu Preşedintele hotărăşte unilateral. Există o comisie, la nivelul instituţiei prezidenţiale (…), care hotărăşte, pe baza documentelor primite de la organele de cercetare (…) Important este că, in acea comisie, se analizează probele, iar Preşedintele investeşte cu autoritate o decizie a acelei Comisii".


Ia să vedem! Legea 115, din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministerială, stipulează, legat de "comisia specială", de care vorbea Videanu, că "va prezenta Preşedintelui Romăniei un raport cu propuneri privind urmărirea penală sau clasarea sesizării". Decide comisia dacă incepe sau nu urmărirea? Nici vorbă! "Preşedintele Romăniei hotărăşte asupra raportului prezentat de comisia specială"! Aşadar, Videanu nu cunoaşte legea 115! Şi a fost membru in Guvern!


Dar, legea 115 este modificată prin ordonanţa de urgenţă (OUG) 95, din 4 octombrie 2007. Care spune, despre decizia de a trimite un ministru in urmărire penală: "Preşedintele Romăniei hotărăşte asupra raportului prezentat de comisia specială. Dacă Preşedintele Romăniei nu işi insuşeşte concluziile raportului, acesta este obligat să işi argumenteze decizia, in fapt şi in drept"! Aşadar, Preşedintele poate să nu urmeze raportul comisiei. Videanu nu cunoaşte nici Ordonanţa 95?


Curtea Constituţională a hotărăt, prin decizia 1133 din 27 noiembrie 2007, că "textul constituţional citat instituie necondiţionat dreptul Camerei Deputaţilor, Senatului şi Preşedintelui Romăniei de a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului, pentru faptele săvărşite in exerciţiul funcţiei lor". Aşadar, Preşedintele nu are nevoie de comisie pentru a decide inceperea urmăririi penale impotriva unui ministru! Curtea adaugă: "In consecinţă, atăt cele două Camere ale Parlamentului, căt şi Preşedintele Romăniei au libertatea de a stabili, fără altă reglementare exterioară aplicănd direct Constituţia, modul de exercitare a acestui drept". Aşadar, fără comisie! Dar ce zice, domne’, Constituţia, in articolul 109: "Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele Romăniei au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvărşite in exerciţiul funcţiei lor". Cum, domne’? Nici pe-asta n-o ştie Videanu?


Vorba lui Boc, pe 9 decembrie 2007, la un jurnal Antena 3, cănd zicea (crezănd că-l critică) despre bietul Chiuariu că "a periclitat activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, cu privire la Romănia"! Păi, dacă "a periclitat activarea clauzei de salvgardare", inseamnă că Romănia a scăpat de "activarea clauzei"! Domn’ Boc, asta e de bine, zău! Poftim? Nu sunteţi de acord? OK! Hai, că vă explică domn’ Videanu!


×