x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Voda, spaima boierilor

Voda, spaima boierilor

de Radu Tudor    |    17 Dec 2005   •   00:00
In cadrul coalitiei de guvernare domneste nesiguranta. Majoritatea schimbarilor sunt puse sub semnul intrebarii: dar oare Basescu ce zice? Va fi de acord? La o astfel de intrebare, de cele mai multe ori nici boierii democrati nu pot raspunde. Voda e un despot luminat, care controleaza toate culoarele curtii domnesti.

Ceata boiereasca a Aliantei zambeste frumos cand urca dealul Cotrocenilor cu propunerile pe hrisov. Si pleaca injurand birjareste cu jocurile stricate.

Ultimele zvonuri din targ spun ca la democrati domneste o tensiune, generata de nemultumirea unor lideri care nu pot face jocuri politice. Si implicit economice. Ca doar de aia au ajuns la putere, nu? Liderul acestei miscari de nemultumire ar fi Radu Berceanu, vechi si experimentat democrat, un fel de Ban al Craiovei. Pentru ca nu a devenit presedinte al Senatului asa cum isi dorea, boierul oltean Berceanu si-a sporit nemultumirea, evidenta de altfel, fata de Voda. Gurile rele spun ca Voda insusi a jucat subtil si nu a incurajat nominalizarea lui Berceanu. Pentru el, paharnicul Nicolae e un adversar mult mai comod ca sef al Senatului. Functie care, in caz de molima domneasca, asigura interimatul la palat. Cum Berceanu si Basescu s-au luat in bete nu de putine ori, era prea putin plauzibil ca olteanul sa obtina postul.

Gura lumii spune ca pentru a mai linisti apele tulburate, Maria sa ar vrea sa-i propuna lui Berceanu functia de ministru al transporturilor. Pentru ca in ciuda unei obediente desavarsite, boierul ceferist Dobre da dovada de o prostie vecina cu opozitia. La un minister asa puternic si banos ar pofti Berceanu, care a mai fost staroste la Industrii pe vremea molimei, in 1997-2000. Numai ca sfatuitorii de taina i-au prezis Banului de Craiova ca in acel minister ar fi ca in acvariul lui Basescu. Maria sa controleaza pana la ultimul strajer ministerul respectiv. Si orice miscare ar face Berceanu in vistieria ministerului respectiv, Voda ar sti imediat.

Mai umbla vorba prin targ ca Basescu a cerut grabnic capul unui boier din Alianta. Dupa boierul Dinu Costache, dregatorul de petrol, Berceanu ar putea fi urmatorul in capcana.

Sunt insa si exceptii. Adica boieri care au voie la punguta cu bani. Vistiernicul Videanu e unul dintre ei. El duce mai departe proiectele lui Voda, carandu-le mereu intre Primarie si Palat in portbagajul unui Porsche Cayenne Turbo S argintiu, al Vremelnicului Vistiernic Vulpescu (VVV). Ala de e stapan peste crama domneasca Golden Blitz. Unde asteapta, suspinand, hangita blonda, dupa al treilea cantat al cocosului.

Se mai aude ca Voda il vrea caimacam peste securitatea interna pe boierul Raicu, pentru a avea ce-si doreste. Inca noua ani linistiti de domnie. Mai ramane doar ca el sa numeasca si un sef al ostii din tagma lui de boieri. In aburii victoriei de la preluarea palatelor nu si-a dat seama ca a fost tras pe sfoara de boierii liberali, acestia suflandu-i de sub nas atributia cea mai importanta, cea de sef suprem al ostirilor. Dar raspandacii de la curtea domneasca spun ca Maria sa pregateste ceva. Vorba aia, e jucator. Mai ales ca Vornicul Tariceanu, mai marele boierilor liberali, nu a pus in aplicare niscaiva decizii de la ultimul divan suprem, referitor la numiri importante in Ostirea Romana. Iar pe stolnicul de Alba, aflat in fruntea ostirii, Maria sa nu-l agreeaza deloc.

Voda are un mare atu de partea sa. Serviciile secrete. Din dispozitie domneasca, serviciile sunt cu ochii pe toti. Cum a bagat unul dintre boieri prima suta de mii de euro in buzunar... harsti... l-au halit !

Abia asteapta Voda sa decapiteze un boier de la Curtea Domneasca. Eventual chiar unul apropiat de el, ca sa nu se spuna ca e bagat cu cei din tagma jefuitorilor. El e cu norodul...

×
Subiecte în articol: editorial vodă Berceanu