x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ziua loviturilor de teatru

Ziua loviturilor de teatru

de Sorin Roşca Stănescu    |    06 Aug 2012   •   11:57

Demisia sau demiterea lui Ioan Rus pluteste in aer. Nimeni nu se astepta insa la explicatia halucinanta pe care acesta a dat-o. Si nici la plecarea simultana a lui Victor Paul Dobre de la Administratia Internelor. O alta surpriza de proportii este plecarea lui Marga. Ca si deplasarea lui Corlatean la Externe. Dar bomba bombelor explodeaza la Justitie. Prin numirea acolo a Monei Pivniceru. In fine, pentru ca seria loviturilor de teatru sa fie completa, Curtea Constitutionala vine cu o noua precizare, care inflameaza in si mai mare masura opinia publica si clasa politica. Este o zi a loviturilor de teatru.

Mona Pivniceru este un om buldozer. O personalitate de nestavilit. Imposibil de incorsetat in canoane politice. Cu vasta ei experienta de magistrat si de reprezentant al magistratilor din Romania, aceasta doamna se va bate ca o fiara pentru independenta judecatorilor si pentru ca procurorii sa actioneze liber si sa nu mai fie aserviti politic. In consecinta, imi este greu sa-mi imaginez ca va accepta porunci de la vreun guvern, de la vreun partid sau de la Presedintele Romaniei. Cu atat mai putin, nu-mi pot imagina cum Mona Pivniceru ar putea coabita cu varfuri ale Parchetului, transformate in telecomenzi, cum sunt Kovesi sau Morar. Ma astept, de aceea, ca razboiul politic intre USL si ramasitele regimului Traian Basescu sa se transfere, in perioada urmatoare, in spatiul Justitiei. Pana cand ultimele redute ale subordonarii politice se vor prabusi.

Dincolo de aceasta numire, care este de departe cea mai spectaculoasa, se cuvine sa comentam si cele doua nominalizari de la Ministerul de Interne. Acolo s-a produs o grava eroare. Intentionata sau din neglijenta. Fapt este ca ministrii Ioan Rus si Victor Paul Dobre au acceptat o cifra invalida, care le-a fost furnizata de Guvernul anterior, privind numarul de cetateni cu drept de vot inscrisi pe listele electorale permanente. Conform legii, in fiecare an, aceste liste trebuie actualizate pana la 31 martie. Asadar, obligatia ii revenea Guvernului Ungureanu. Actualizarea nu s-a facut. Asa s-a ajuns la o cifra care ne face sa ne gandim la un balon demografic. Pe care USL il inteapa pentru a prezenta Curtii Constitutionale numarul real de votanti. Adica listele actualizate. Cei doi ministri trebuiau sa plateasca. Si au platit prin demisii de onoare. Ce urmeaza? Curtea Constitutionala a venit cu o asa-zisa precizare. Prin care solicita listele permanente, actualizate la data referendumului. PDL se grabeste sa constate ca, de fapt, Curtea vrea sa spuna ca nu doreste altceva decat exact listele dupa care au fost organizate alegerile. Nu poate fi asa in realitate. Din doua motive. Primul este ca, daca asta e tot ce doreste, Curtea putea lua decizia demult. Era suficient sa ceara listele de la BEC. Iar al doilea motiv este ca originalul acestor liste a fost furat de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General. Daca doar atat ar dori Curtea, ar fi suficient sa ceara listele de la Parchet. Actualizarea inseamna altceva. Inseamna listele scurte. Cu adevaratii cetateni cu drept de vot.

O singura schimbare din Cabinet imi lasa un gust amar. Ea il vizeaza pe Andrei Marga. Eu unul nu inteleg care au fost ratiunile politice pentru o schimbare la varf la Externe.

Sursa: CorectNews

×