x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zor mare în afacerea retrocedărilor

Zor mare în afacerea retrocedărilor

de Petru Calapodescu    |    17 Apr 2012   •   08:24

In acalmia intervenita in scandalul oneroaselor concesiuni miniere, gata sa fie parafate in ceata unei secretomanii mai mult decat dubioase - acalmie care nu inseamna ca Guvernul a dat inapoi, ci ca doar temporizeaza intelegerile discrete cu anumiti asa-zisi investitori strategici - se da zor pentru definitivarea altei uriase afaceri. Anume, proiectul privind retrocedarea proprietatilor, prin care Cabinetul vrea sa desfiinteze restituirile in natura si sa esaloneze pe 10-12 ani ratele pentru despagubirile in bani, limitate la 15% din valoare.

In Vinerea mare, la Guvern au avut loc noi discutii pe aceasta tema si se intentioneaza ca, dupa sedinta sa din aceasta saptamana, proiectul sa fie inaintat Parlamentului care sa-l dezbata, iar majoritatea de care (inca) dispune Coalitia sa-l adopte in procedura de urgenta. Din capul locului, proiectul e contradictoriu, a generat controverse chiar in interiorul Coalitiei, iar dezbaterea publica, de doar cateva zile, in perioada Pastilor, n-avea cum sa aiba efect.

Colac peste pupaza, au si aparut o serie de informatii care nu lasa initiativei beneficiul bunei-credinte. Ba dimpotriva. Sunt in joc sume uriase. Ministerul Finantelor estimeaza ca despagubirile s-ar ridica la 16 miliarde de euro, ceea ce, desigur, ar greva dur Bugetul national, si nu pe un an, doi. Pornind de la aceasta realitate obiectiva, insa, s-a ajuns la propuneri care genereaza o acuta discriminare a fostilor proprietari, a celor care, fara pile la primarii, la instante sau fara a-si fi cedat drepturile, contra unor sume derizorii, unor cercuri mafiote.

Ministerul Finantelor, prin titularul sau, Bogdan Dragoi, preferatul prezidential, propusese chiar ca restituirea sa nu depaseasca 5% din valoare. Pe de alta parte, ministrul Justitiei sustinea restituirile in natura si/sau esalonarea despagubirilor pe o lunga perioada. Varianta propusa de Guvern este rodul unei "decizii politice la cel mai inalt nivel". Oare care o fi nivelul ala?...

Spuneam intr-un precedent comentariu ca se prefigureaza un adevarat rai al firmelor de evaluare a bunurilor imobiliare respective. Rai a fost si pana acum. Au fost abonate la acest festin, potrivit HotNews, vreo 14 firme (intre care, intamplator sau nu, firma sotului celebrei consiliere Andreea Paul Vass si firma de apartament care a evaluat CupruMin, cu tot cu licenta, la o suma de nimic ), care au luat caimacul. Modul in care a fost gestionat acest imens patrimoniu de catre Fondul Proprietatea, felul in care acesta a consumat aiurea incredibile sume ar fi trebuit de mult sa fi intrat in atentia DNA.

In fierberea de acum, a mai intervenit un aspect interesant. Presedintele UDMR, ministrul Kelemen Hunor, face opinie separata in Guvern si in Coalitie, cerand sa nu se renunte la restituirea bunurilor in natura. Explicabil. Din cele 16 miliarde de euro, la cat sunt estimate proprietatile, 8 miliarde sunt revendicate de Cultul Romano-Catolic, o mare parte revenind Bisericii Catolice Maghiare. Asa ca zicala "Interesul poarta fesul" o fi ea turceasca, dar se potriveste si pe crestetul lui Kelemen Hunor. Sa vedem ce-i va raspunde premierul MRU, sa dispara cu voturile lui cu tot? Ma indoiesc.

Chestiunea retrocedarilor, care treneaza de 23 de ani, e mult prea importanta spre a fi expediata de un guvern cu un mandat limitat si sustinut de o majoritate in care nimeni nu mai stie ce este si ce vrea. Faptul ca e necesar sa se respecte recomandarea CEDO de a finaliza legislativ acest proces nu-i un argument spre a-l rasoli din nou si a nu-l lasa ca, dupa alegeri, un nou guvern, indiferent de culoarea lui, dar legitimat prin alegerile din toamna, sa-l incheie cu raspundere si onestitate.

×
Subiecte în articol: editorial