x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Euro 2016 Fotbal în stare de urgenţă

Fotbal în stare de urgenţă

de Irina Stoica    |    09 Iun 2016   •   12:19
Fotbal în stare de urgenţă
Sursa foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Cel mai păzit Campionat European de fotbal începe mâine în Franţa. Este ediţia cu cele mai mari ameninţări de securitate, prima care se desfăşoară sub stare de urgenţă la nivelul ţării-gazdă. Provocarea autorităţilor franceze va fi să asigure siguranţa jucătorilor, a delegaţiilor şi a fanilor. Pentru asta au recurs la o mobilizare fără precedent.

Măsurile de siguranţă vizibile, dar și invizibile sunt la ordinea zilei în Hexagon, după ce Statele Unite, Marea Britanie și alte ţări au transmis avertismente privind posibile atacuri teroriste. Arenele unde vor avea loc meciurile se vor transforma în fortăreţe. Zonele libere pentru fani vor fi, și ele, sub atenta pază a forţelor de ordine. Numai la Paris, dispozitivele de securitate din jurul stadioanelor și în spaţiile amenajate pentru fani au fost suplimentate cu 3.000 de ofiţeri de Poliţie. Aproape 100.000 de soldați, politiști și jandarmi din 24 de ţări se asigură că turneul se va desfășura în siguranţă. România a trimis la Paris 20 de poliţiști, 10 jandarmi și 14 ofiţeri de legătură. Toţi vor purta uniformă sau veste de identificare pentru a putea fi contactați cu ușurinţă de români. Ziua lor de foc va fi mâine, când România întâlnește ţara-gazdă în meciul de deschidere și mii de fani români se vor afla în tribunele arenei Stade de France din Paris. La Lyon, un alt oraș unde naţionala tricoloră va disputa meciul cu Albania, autorităţile au desfășurat chiar ieri un amplu exerciţiu de pregătire în caz de atac. Au simulat un atentat cu bombă și un schimb de focuri. „Suntem pregătiţi, și cred că asta a demonstrat și exerciţiul acesta. Scopul nu e să ne dăm în spectacol, ci să arătăm că suntem vigilenţi, că suntem în alertă, dar că am rămas lucizi. Credem că totul va decurge fără incidente”, a spus, pentru Reuters, Michel Delpuech, prefectul regiunii Auvergne-Rhone-Alpes.

Avertisment de la Londra

Pentru a asigura securitatea pe toată durata competiţiei, Franța a mobilizat 90.000 de oameni, un număr-record. Dintre aceștia, 42.000 sunt poliţiști. Efectivele mai cuprind 30.000 de jandarmi și o parte dintre cei 10.000 de militari care patrulează deja pe teritoriul ţării în cadrul operaţiunii „Sentinelle” - planul naţional de protecţie antitero. Desfășurarea de forţe include și 13.000 de angajaţi ai unor companii de securitate cu care Guvernul a încheiat contract pe durata Euro 2016. Vor fi numeroase filtre de securitate înainte de accesul pe stadion sau în zonele pentru fani. Camere video vor împânzi orașele. Oamenii vor fi controlaţi cu scannere și cu detectoare de metal și nu vor avea voie să aibă asupra lor rucsacuri. Există însă voci care consideră că e nevoie de mai mult de atât. „Ameninţarea teroristă este mai mare la acest campionat decât la orice alt eveniment sportiv din istorie. Să umpli străzile de poliţiști și militari nu e singura soluţie, trebuie pus accentul și pe serviciile de informaţii. Ne-am dat seama la Olimpiada de la Londra din 2012 că trebuie investit în sisteme de comandă și control, e mai eficient decât să pui presiune prin forţele de ordine desfășurate”, a spus, pentru The Guardian, Richard Walton, șeful departamentului antitero al poliţiei londoneze.

Naţionala României este cazată la Mont Royal, un fost castel transformat în hotel de lux. Accesul se face doar pe bază de liste, prin numeroase filtre de poliţiști anti-tero. În interior, mai există un dispozitiv de încă 25 de ofiţeri, printre care și doi români. La meciul de mâine, accesul pe stadion se va face prin trei filtre. La primul filtru, biletele vor fi verificate chimic, la cel de-al doilea, aparate cu raze X vor verifica vestimentația și bagajele suporterilor. Înainte de a urca în tribune, suporterii vor fi din nou verificaţi. Pe 15 iunie, România va întâlni Elveţia, pe stadionul Parc des Princes, iar pe 19 iunie, tricolorii joacă împotriva Albaniei, la Lyon.

Până pe 26 iulie, Franţa este încă sub scutul stării de urgenţă decretate după atacurile de la Paris din noiembrie 2015. Euro 2016 devine, astfel, prima competiţie sportivă care se desfăşoară în aceste condiţii de securitate.

Stadioanele la care au loc meciurile, zonele destinate fanilor, locurile de petrecere a timpului liber unde vor fi difuzate meciuri din turneul Euro 2016, în Franţa şi în restul Europei, centrele comerciale, mijloacele de transport, toate acestea reprezintă potenţiale ţinte pentru terorişti. Avertismentul Departamentului american de Stat

×
Subiecte în articol: euro 2016 fotbal