O mamă celibatară cu 4 copii a fost condamnată în Statele Unite să plătească 1,5 milioane de dolari pentru a fi descărcat ilegal 24 de cântece de pe internet, un ultim episod al unei bătălii judiciare purtate de ea contra industriei discului.
Jammie Thomas-Rasset, o locuitoare din statul Minnesota /nordul Statelor Unite/, a fost declarată vinovată miercuri de violarea proprietăţii intelectuale prin utilizarea programului de descărcare Kazaa. Ea trebuie să plătească 62.500 de dolari pentru fiecare cântec descărcat.
Această pedeapsă grea este a treia la care ea este condamnată în această afacere. RIAA /Recording Industry Association of America/, ce reprezintă industria discului americană, a considerat într-un comunicat, citat de AFP, că această pedeapsă constituie o "recunoaştere clară" a vinovăţiei dnei Thomas-Rasset. "Noi sperăm că ea va accepta în final responsabilitatea actelor sale".
În octombrie 2007, dna Thomas-Rasset a fost condamnată pentru prima oară să plătească 220.000 de dolari dar judecătorul a estimat atunci sancţiunea "complet disproporţionată" şi "insuportabilă". Procesul a fost în final anulat.
Dar doi ani mai târziu, ea a fost condamnată să plătească 1,92 de milioane de dolari /80.000 pe cântec/ unui număr de şase companii: Capitol Records, Sony BMG Music, Arista Records, Interscope Records, Warner Bros. Records şi UMG Recording.
RIAA şi marile case de discuri au urmărit deja mii de persoane pentru descărcare şi partajare ilegală de muzică şi majoritatea lor au acceptat să plătească între 3.000 şi 5.000 de dolari.
Jammie Thomas-Rasset a fost prima care a refuzat un acord prin bună înţelegere, preferând să meargă la proces.
La sfârşitul anului 2008, notează Agerpres, RIAA a operat o schimbare de direcţie spectaculară anunţând că ea renunţă la urmărirea autorilor de descărcări ilegale de muzică şi că revine furnizorilor de acces la internet să ia măsuri contra pirateriei.
Citește pe Antena3.ro