x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile nu este nominalizat pentru Oscar

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile nu este nominalizat pentru Oscar

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Ian 2008   •   00:00
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile nu este nominalizat pentru Oscar

15:28 • Filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu, propus de România pentru nominalizările la Oscar, lipseşte de pe lista celor nouă filme selectate în penultima fază a nominalizărilor la prestigiosul premiu.
Cristian Mungiu: "Sunt dezamăgit că "4,3,2" nu a fost selecţionat la Oscar"

Filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu, propus de România pentru nominalizările la Oscar, lipseşte de pe lista celor nouă filme selectate în penultima fază a nominalizărilor la prestigiosul premiu.

OMIS. Institutul Cultural Român de la New York şi distribuitorul filmului “4,3,2” în SUA, “IFC First Take”, arată, într-un comunicat de presă remis miercuri, că Academia Americană de Film a anunţat lista celor nouă filme selectate în penultima fază a nominalizărilor la Oscar pentru categoria “Cel mai bun film străin”, dar în ciuda aşteptărilor, filmul românesc nu se află pe această listă. Potrivit comunicatului, criticii de film americani denunţă procedura de selecţie a Academiei, iar reacţia lor la această veste a fost imediată. Sub titlul “How Do You Say “Oscar Scandal” in Romanian? (Cum spui “Scandalul Oscarurilor” în limba română?), cunoscutul critic de film de la LA Weekly, Scott Foundas, publică un amplu articol în care îşi exprimă indignarea pentru că filmul “4,3,2” nu a intrat pe lista de nominalizări pentru Oscar. Articolul conţine o explicaţie exhaustivă despre procedura de selecţie, un impresionant istoric al adeziunii critice fără rezerve în SUA faţă de filmul lui Mungiu şi un rechizitoriu extrem de aspru la adresa a ceea ce el numeşte “o zi care va rămâne în istoria premiilor Academiei drept infamă”. Motivul - “Filmul străin cel mai apreciat al anului, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al regizorului român Cristian Mungiu, nu se află pe lista de nominalizări pentru Oscar”. În sursa citată se arată totodată că articolul lui Foundas http://blogs.laweekly.com/foundas/how-do-you-say-oscar-scandal-i) este, deocamdată, cel mai vast dintr-o serie de reacţii ale criticilor americani la comunicatul de presă al Academiei. Scott Foundas este criticul care a introdus filmul “4, 3, 2” în cadrul ceremoniei decernării premiilor Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles, desfăşurate pe 12 ianuarie. Criticii din Los Angeles au considerat filmul lui Mungiu ca fiind “Cel mai bun film străin al anului”. La aceeaşi ceremonie, Vlad Ivanov a primit distincţia de “Cel mai bun actor într-un rol secundar”.

 

 Cristian Mungiu: "Sunt dezamăgit că "4,3,2" nu a fost selecţionat la Oscar"

"Sunt dezamăgit, desigur, că «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" nu a fost selecţionat între filmele care continuă cursa pentru Oscar în principal pentru faptul că primirea grozavă din presa americană crease această aşteptare. Dacă parcurgem însă lista filmelor reţinute faţă de cea a filmelor nereţinute, constatăm că suntem într-o companie foarte plăcută şi că votanţii pentru Oscarurile americane pentru film străin pur şi simplu preferă un alt tip de cinema", arată Cristian Mungiu.

Acesta a mai adăugat că premiile şi distincţiile au rostul lor în promovarea filmelor, însă "e bine să ne amintim cu ocazii ca cea de azi că reuşita unui film constă în emoţia pe care o resimt spectatorii privindu-l mai mult decât în onorurile publice pe care se întâmplă să le colecţioneze sau nu".
   
 

×
Subiecte în articol: magazin film filmul oscar