x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Acces limitat în Antarctica

Acces limitat în Antarctica

de Anca Aldea    |    25 Apr 2010   •   00:00
Acces limitat în Antarctica

Autorităţile britanice intenţionează să limiteze accesul turiştilor în Antarctica, deoarece vapoarele şi avioanele care ajung la Polul Sud pot distruge foarte uşor mediul înconjurător. Semnalul de alarmă al oamenilor de ştiinţă este cât se poate de justificat: în ultimii zece ani, a crescut numărul vizitatorilor în Antarctica de patru ori. Londra va propune celor 28 de membri ai Tratatului Antarctic să impună reguli noi companiilor de turism care au ca destinaţie această parte a lumii.

Măsurile, scrie presa europeană, ar putea limita numărul de vase şi de avioane/elicoptere, ar putea restricţiona accesul în anumite zone antarctice, ar putea interzice construirea unor clădiri cu destinaţie turistică (hoteluri, facilităţi etc.). Propunerea Marii Britanii a primit deja susţinere din partea americanilor, dar pentru a fi pusă în aplicare va avea nevoie de sprijinul tuturor membrilor Tratatului.

Una dintre chestiunile delicate constă în faptul că multe dintre vapoarele cu turişti care ajung în Antarctica nu sunt înregistrate în ţări membre ale Tratatului şi, în consecinţă, măsurile restrictive nu le vor viza. De aceea, Marea Britanie a făcut apel la Organizaţia Maritimă Internaţională pentru a schimba regulamentul în ceea ce priveşte accesul vapoarelor în zona Antarcticii, inclusiv impunerea unor măsuri noi pentru folosirea unui anumit tip de combustibil care dăunează grav mediului în cazul în care acesta se revarsă în ocean.

×
Subiecte în articol: magazin