x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Aderarea Rusiei la UE revine în actualitate!?

Aderarea Rusiei la UE revine în actualitate!?

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2008   •   00:00

Plan secret pus la cale de elita rusă: Aderarea la UE. Acest deziderat, precum şi o apropiere de Occident par ţelurile pentru care o parte a politicienilor se bat după destrămarea URSS în urmă cu 17 ani. Politologul Serghei Kurghinian, citat de Agerpres, a făcut cunoscute aceste ţinte luni, într-o dezbatere publică.



Povara Caucazul de Nord
Proiectul de aderare nu şi-a pierdut actualitatea şi implică separarea regiunilor din Caucazul de Nord de Federaţia Rusă, a subliniat acelaşi expert rus, care susţine că o serie de oligarhi ruşi au bătut în ultima vreme la uşile multor birouri de la Kremlin, susţinând că regiunea Caucazul de Nord reprezintă o povară prea mare pentru Rusia. „În URSS existau trei grupuri de elite: disidenţii, criminalitatea organizată şi un al treilea grup care le controla pe primele două. Cel de-al treilea grup nu era constituit nici din inamici ai statalităţii, nici din arivişti, dornici de averi de milioane de dolari. Aceştia erau nişte oameni oneşti, care ştiau bine ce vor şi care şi-au pus treptat în aplicare planul ce a dus în cele din urmă la dezintegrarea URSS”, a remarcat Serghei Kurghinian, făcând referire la elita ofiţerilor din serviciile secrete ale fostului regim comunist. În opinia Serghei Kurghinian, cel de-al treilea grup al elitei ruse apreciase că imperiul sovietic nu are şanse de supravieţuire, întrucât începuse să se remarce la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut o creştere demografică accentuată în rândurile etnicilor neruşi din Asia Centrală, în contextul pierderii pe plan economic de către URSS a războiului rece. De aceea, acest grup al elitei ruse a considerat important să acţioneze în favoarea dezintegrării imperiului şi formării pe rămăşiţele lui a unii Rusii care să adere în timp la Uniunea Europeană, a spus el.

Scos din sertare

Potrivit expertului citat de Novîi Reghion, proiectul aderării Rusiei la UE nu a fost uitat în ultimii 20 de ani, dar niciodată nu a fost transpus în practică în mod energic şi cu determinare, întrucât elita rusă este extrem de divizată, dorind ca Federaţia Rusă să adere la UE şi, în acelaşi timp, să-şi păstreze forma actuală, ceea ce în realitate este imposibil. Referitor la orientarea antioccidentală a guvernanţilor de la Moscova, politologul menţionat remarcă faptul că “unii miniştri fac declaraţii antioccidentale, în timp ce se grăbesc să nu întârzie la avionul care îi va duce spre Londra sau Paris, la familiile lor”. Conceptul de “democraţie suverană” pe care încearcă să-l aplice în prezent preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, denotă, în opinia sa, dualitatea puterii ruse, care tinde spre occidentalism, dar prin păstrarea organizării statale actuale. Preşedintele centrului de analiză experimentală din Moscova apreciază că, în curând, elitele ruse vor trebui să se decidă ce vor: aderarea la UE sau un stat suveran. Însă, în cazul opţiunii pentru menţinerea Rusiei ca stat suveran, aceleaşi elite vor trebui să-şi recunoască greşeala de a fi distrus URSS, precum şi faptul că marele şi ambiţiosul lor proiect a fost o utopie, spune Serghei Kurghinian.

×
Subiecte în articol: lumea