Lavinia Petrea, peripeţii de la locul de muncă
A început într-un birou notarial, dar a ajuns reporter de
teren la Pro TV. După cum mărturiseşte ea însăşi, fiind o persoană activă, nu putea suporta să stea închisă între patru pereţi. Prin urmare, Lavinia Petrea a ales să devină jurnalist.
- De ce ai ales să devii reporter de teren?
Am fost mereu o persoană foarte activă. Nu aş putea sta închisă într-un birou. Iubesc faptul că am posibilitatea să mă desfăşor, să mă exprim, să respir aerul evenimentelor ce se petrec la fiecare minut în jurul nostru.
- Te-a ajutat faptul că înainte de a deveni reporter ai lucrat într-un birou notarial?
La biroul notarial pot spune că am învăţat ce înseamnă responsabilitatea atunci când scrii ceva. O literă în plus sau în minus putea face ca un act să nu mai aibă nici o valoare. Cam aşa e şi la ştiri. O informaţie greşită scrisă într-o ştire spune multe despre "valoarea" unui reporter sau poate atrage chiar şi procese.
- Care este cel mai important eveniment de la care ai relatat?
Summit-ul NATO. Am intrat în direct în ediţiile speciale ale Ştirilor Pro TV din acele zile şi am avut ocazia să fac genul de live pe care îl ador – când evenimentul este în plină desfăşurare. Am transmis chiar în momentul în care autorităţile interveneau în forţă în locul în care un grup de tineri îşi pregătea protestele anti-NATO. Eram în direct, însă, în timp ce transmiteam, mă străduiam să îmi păstrez echilibrul pentru că era un haos general, iar jandarmii încercau să ne îndepărteze. Şi ar mai fi un eveniment important. Să nu râdeţi! Sosirea lui Moş Crăciun. A fost foarte distractiv pentru că am putut vorbi... zâmbind. Eu, lucrând la Secţia eveniment, unde de cele mai multe ori ştirile sunt triste, tragice, sunt foarte serioasă în timpul live-ului. Atunci însă am putut zâmbi din suflet. Eram înconjurată de copiii care aşteptau cu sufletul la gură momentul sosirii lui Moş Crăciun.
- De la ce eveniment întâmplat în ultimii 30 de ani în lume ţi-ar fi plăcut să relatezi?
De la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA... dar eram mică atunci. În ziua aceea dădeam examen ca să intru la facultate.
- Cu ce personalitate mondială ţi-ai dori să faci un interviu?
Sunt îndrăzneaţă: cu liderul organizaţiei teroriste Al-Qaida, Ossama ben Laden. Dar să mai şi trăiesc după aceea!
- Care este lucrul cel mai important pe care l-ai învăţat de când eşti ziarist?
Să nu trăieşti niciodată cu gândul că "ţie nu ţi se poate întâmpla"...
- Care a fost cel mai greu moment al tău ca ziarist?
Anul trecut, în iulie, când au fost două accidente în lanţ pe Autostrada Soarelui produse din cauza vizibilităţii reduse cauzate de fum. Când am ajuns acolo, miriştea încă ardea şi era un fum de nu puteai respira. Abia ţineam ochii deschişi! Am stat câteva ore acolo, apoi am plecat în Călăraşi, ca să transmit de la spital despre starea răniţilor. Înghiţisem însă foarte mult fum şi... m-am intoxicat. În timpul live-ului simţeam că respir foc şi îmi venea să vomit. După ce am terminat de transmis, am rămas câteva ore la spital cu perfuzii şi oxigen. Şi am trăit şi un moment dureros – la propriu. Am fost agresată fizic de mama unui bărbat suspectat de pedofilie. S-a supărat pe mine pentru că am vrut să-i pun o întrebare fiului său, care era adus la Parchetul Bucureşti.
- Te vezi în viitorul apropiat prezentând ştiri sau chiar o emisiune de divertisment?
Eu sunt adepta paşilor mici şi siguri. Deocamdată îmi place foarte mult ceea ce fac şi mă străduiesc ca totul să iasă cât mai bine.
- Unde ai fost în concediu?
Concediul meu s-a terminat... dar m-am bucurat din plin de cele două săptămâni libere. Am fost o săptămână în Spania, pe Costa Brava, dar nu prea am stat la plajă. Am preferat să îmi petrec zilele vizitând Barcelona, care este un oraş superb. Apoi au urmat şase zile în Rhodos, Grecia. M-am odihnit, m-am relaxat, dar acum m-am întors la ceea ce reprezintă 80% din viaţa mea, redacţia de ştiri Pro TV. E ca un drog!