x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Angajaţii din sectorul financiar, cel mai bine plătiţi dintre români

Angajaţii din sectorul financiar, cel mai bine plătiţi dintre români

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Feb 2008   •   00:00
Angajaţii din sectorul financiar, cel mai bine plătiţi dintre români

10:33 • Salariul mediu net a fost de 1.266 lei (359 euro) în luna decembrie a anului trecut, în creştere cu 145 lei (12,9%) faţă de luna precedentă şi cu 15,2% faţă de aceeaşi lună a anului 2006, cele mai mari lefuri fiind plătite în sectorul financiar, informează Institutul Naţional de Statistică.

Salariul mediu net a fost de 1.266 lei (359 euro) în luna decembrie a anului trecut, în creştere cu 145 lei (12,9%) faţă de luna precedentă şi cu 15,2% faţă de aceeaşi lună a anului 2006, cele mai mari lefuri fiind plătite în sectorul financiar, informează Institutul Naţional de Statistică.

CIFRE. În termeni reali, ţinând cont de inflaţia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 8,1% în decembrie 2007 faţă de ultima lună din 2006. În decembrie 2006, salariul mediu net a fost de 1.099 lei (322 euro). Creşterea salariului mediu net s-a temperat semnificativ în intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, de la un ritm de 23,5% în perioada noiembrie 2006-noiembrie 2007. Ritmul anual de creştere a salariilor s-a apropiat, astfel, de cel al productivităţii muncii, de 10,3% în intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 în sectorul industrial. Banca centrală a avertizat, în numeroase rânduri, că menţinerea unui ritm de creştere a veniturilor salariale peste avansul productivităţii muncii creează dezechilibre în economie şi pune presiune pe inflaţie. Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumpărare cu 26% mai mare în ultima lună a anului trecut, mai arată datele INS. Salariul mediu brut a fost în ultima lună a anului trecut de 1.730 lei (490 euro), cu 13,7% mai mare decât în luna noiembrie.

TOP SALARII. Cele mai mari lefuri nete s-au plătit în decembrie în sectoarele de intermedieri financiare (3.791 lei, 1.063 euro), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (651 lei, 184 euro). Comparativ cu luna noiembrie, salariul mediu net a crescut în decembrie în majoritatea activităţilor economice datorită acordării primelor de sărbători, a negocierilor de salarii şi a realizărilor de producţii mai mari. Astfel, în industira de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, în silvicultură şi activităţi conexe, precum şi în intermedieri financiare, salariile s-au majorat cu peste 37%. Majorări cuprinse între 22% şi 32% s-au înregistrat în activităţi anexe şi auxiliare de transport, activităţi ale agenţiilor de turism, industria minieră, poştă şi telecomunicaţii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, activităţi de asigurări şi ale caselor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) şi eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate, asanare, salubritate şi activităţi similare. De asemenea, majorări între 15% şi 21% s-au înregistrat în captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, cercetare-dezvoltare şi informatică, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, transporturi terestre, transporturi pe apă, industria metalurgică şi administraţie publică. În unele sectoare, salariile au scăzut însă, arată datele INS. AStfel, în sănătate, asistenţă socială, extracţia hidrocarburilor şi servicii conexe, salariile medii au înregistrat scăderi între 4,6% şi 6,5%, ca urmare a acordării primelor în luna precedentă sau de realizarea de producţii mai mici.

×
Subiecte în articol: magazin mediu