x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Arbitru de pace la "meciul" Algeria – Egipt

Arbitru de pace la "meciul" Algeria – Egipt

de Sînziana Stancu    |    26 Noi 2009   •   00:00
Arbitru de pace la "meciul" Algeria – Egipt
Sursa foto: /Reuters

Liga Arabă i-a cerut liderului libian, colonelul Muammar Gadafi, să medieze în conflictul dintre Algeria şi Egipt, iscat săptămâna trecută la meciul dintre echipele celor două ţări, ai căror fani s-au încăierat.



Algeria s-a calificat pentru Cupa Mondială, bătând Egiptul cu 1-0, la meciul din 18 noiembrie. Fiecare dintre cele două echipe îi acuză pe suporterii celeilalte de atacuri violente, în timp ce aproximativ 150 de înţelepţi din crema oficialităţilor algeriene şi egiptene i-au trimis o petiţie liderului libian, rugându-l să intervină pentru a potoli spiritele. Muammar Gadafi a acceptat să "arbitreze" conflictul între cele două naţiuni, după cum informa ieri agenţia libiană JANA, citată de BBC online.

"Mass-media din cele două ţări, în special canalele de televiune privată din Egipt şi ziarele private din Algeria, au fost foarte agresive, iraţionale, difuzând minciuni şi exagerări", scrie Amr Magdi, unul dintre semnatarii petiţiei. Egiptenii au luat foc atunci când au aflat din presă că 21 dintre susţinătorii echipei lor au fost atacaţi la ieşirea de pe stadionul din Khartoum. La meciul anterior, care s-a jucat la Cairo, jucătorii algerieni fuseseră loviţi cu pietre de suporterii egipteni, iar la sfârşitul meciului a ieşit o încăierare nemaipomenită între fanii echipelor, în care 32 de suporteri din ambele tabere au fost răniţi.

SCANDAL DIPLOMATIC
"Ca preşedinte al Uniunii Africane, Ghidul Revoluţiei (Colonelul Gadafi) va acţiona pentru a închide prăpastia dintre Egipt şi Algeria", a mai informat agenţia JANA. În petiţia online trimisă lui Gadafi se mai precizează că "toţi cei care s-au aflat la originea scandalului şi violenţelor se reprezintă pe ei înşişi, şi nu echipele pe care le-au susţinut". Magdi a mai spus că mass-media au jucat un rol foarte mare în alimentarea conflictului.

Dar neînţelegerile nu s-au oprit pe terenul de fotbal. A început şi un conflict diplomatic. Tour-operatorii algerieni au sistat deja toate călătoriile în Egipt, iar ministrul de Interne a acuzat autorităţile egiptene că nu le-au oferit jucătorilor protecţia necesară. La rândul său, Egiptul a acuzat autorităţile algeriene că orchestrează o campanie de violenţe împotriva suporterilor microbişti. În fine, analistul BBC în probleme arabe, Magdi Abdelhadi, trage concluzia că politicienii din ambele ţări întreţin scandalul în care îşi joacă fiecare "cartea naţionalistă", fiind convinşi că asta le va aduce mai multă popularitate.

×
Subiecte în articol: magazin gadafi