x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Atanasiu şi Vosganian, somaţi de să recupereze un prejudiciu făcut de guvernul Stolojan

Atanasiu şi Vosganian, somaţi de să recupereze un prejudiciu făcut de guvernul Stolojan

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Mar 2008   •   00:00
Atanasiu şi Vosganian, somaţi de să recupereze un prejudiciu făcut de guvernul Stolojan
Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, le-a cerut miercuri, prin scrisori deschise, preşedintelui AVAS şi ministrului de Finanţe să facă toate demersurile necesare, inclusiv legale,pentru a recupera prejudiciul creat de companiile girate de guvernul Stolojan care nu au returnat un împrumut către SUA.

SCRISOARE DESCHISĂ. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, le-a scris miercuri preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, şi ministrului Finanţelor, Varujan Vosganian, solicitându-le să recupereze prejudiciul cauzat de către companiile care au fost girate de către premierul Stolojan şi care nu au returnat suma de 830.000 dolari împrumutaţi în 1992, în timpul Guvernului Stolojan. "În aceste condiţii, Parlamentul s-a văzut nevoit să decidă asupra unei situaţii extrem de sensibile: să legifereze o ilegalitate a firmelor patronate de către Guvernul Stolojan sau să pună în pericol cuvântul României, ca partener economic de încredere al Statelor Unite. În ambele cazuri, singurii perdanţi din această situaţie generată de incapacitatea fostului premier Stolojan sunt cetăţenii României, care se văd nevoiţi să plătească din buzunar o altă datorie marca Theodor Stolojan", arată liderul liberal în scrisorile sale. Olteanu mai opinează că astfel de proiecte legislative nu trebuie să cadă în răspunderea exclusivă a Parlamentului şi că instituţiile nu trebuie să caute mijloace prin care să fie şterse "erori grave ale celor care şi-au asumat conducerea României la un anumit moment". Preşedintele Camerei le cere lui Atanasiu şi Vosganian să folosească toate mijloacele, pentru a recupera prejudiciul în cauză, inclusiv la chemarea celor vinovaţi în faţa instanţelor de judecată, urmând eventual ca Theodor Stolojan să fie chemat la plata sumelor în solidar cu societăţile în cauză. "Vă reamintesc, de asemenea, că în România funcţionează Legea răspunderii ministeriale, prin care orice demnitar al statului român poate răspunde legal pentru pagubele produse României, fie din rea-voinţă, fie din cea mai pură incompetenţă", se mai arată în scrisorile lui Olteanu.

INCOMPETENŢI. Într-o altă declaraţie, Olteanu a reiterat că nu crede că Stolojan a luat sumele respective, ci că a dat doar dovadă de incompetenţă. El a mai spus că nu crede că Stolojan a săvârşit un act de corupţie, dar că trebuie să fie responsabil în recuperarea prejudiciului. "Statul american sigur se va întoarce împotriva statului român, nu o să-l fugărească nici pe Stolojan, nu o să umbe nici după cinci firme falite şi statul român va trebui să-şi onoreze această datorie, de asta cel puţin noi, parlamentarii liberali am votat proiectul de lege pentru că România trebuie să-şi menţină angajamentele. Cu siguranţă Guvernul va găsi o modalitate prin care să nu ne facem de râs în relaţia cu Guvernul american, dar dincolo de asta trebuie să găsim şi responsabilii, şi responsabilii trebuie după aceea să dea înapoi statutului român banii pe care noi i-am plătit americanilor", a declarat liderul liberal. Camera Deputaţilor, de competenţă decizională, a respins marţi un proiect de lege care prevedea returnarea unei datorii de 800.000 $ către SUA contractată în 1992 de guvernul Stolojan, prilej pentru majoritatea partidelor să se certe pe marginea calităţilor manageriale ale fostului premier, actualmente lider PDL. Potrivit explicaţiilor date de Guvern în expunerea de motive a legii, în 1992, executivul român a primit de la cel american un credit de 10 milioane de dolari pentru a importa din SUA fibră de bumbac necesară fabricilor româneşti. După semnarea acordului, guvernul român a desemnat prin licitaţie cinci firme private să se ocupe de importul respectiv şi de vânzarea bumbacului firmelor româneşti, plata mărfii şi deci returnarea împrumutului intrând exclusiv în sarcina acestora. Din 1998, cele cinci firme au încetat să mai efectueze plăţi către SUA, iar în prezent datoriile guvernului român către cel american asumate prin creditul respectiv se ridică la suma de 830.000 dolari, sumă pe care guvernul intenţioneaza să o ia de la bugetul de stat şi să fie trecută la capitolul datorie publică.

OPOZANŢI. Propunerea Guvernului trecuse de Senat, însă a întâmpinat opoziţie în Camera Deputaţilor, îndeosebi din partea deputaţilor PSD şi PC care au anunţat că nu vor vota legea pentru că nu sunt de acord ca românii să plătească din buzunarul propriu furtul pe care l-au comis firmele respective. La final, legea a căzut întrucât nu a primit majoritatea voturilor necesare adoptării. Legea a fost votată de 113 deputaţi, în timp ce 75 s-au împotrivit, iar 18 s-au abţinut. Întrucât Bogdan Olteanu, preşedintele de şedinţă anunţase o prezenţă de 240 de deputaţi, ca legea să treacă era nevoie de 120 de voturi pentru. PSD, deşi anunţase că nu va vota, s-a răzgândit, 28 deputaţi ai săi votând pentru, în timp ce doar 9 s-au împotrivit. PC s-a ţinut de cuvânt şi a votat împotrivă. PNL a votat pentru, la fel şi PRM, UDMR şi minorităţile. Potrivit site-ului Camerei, în sală erau prezenţi 232 de deputaţi. Întrucât Camera Deputaţilor era for decizional, legea merge spre promulgare la Preşedinţie. După votarea legii, parlamentarii PNL din Cameră au anunţat printr-un comunicat că solicită sesizarea din oficiu a organelor de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu în formă deosebit de gravă, dar nu se menţionează explicit că Stolojan trebuie să fie anchetat. "Domnul Stolojan se face vinovat de nerecuperarea acestor sume, dar în acelaşi timp ţipă în gura mare că Guvernul Tăriceanu este neperformant", se arată însă în comunicatul liberalilor.

×
Subiecte în articol: magazin roman guvernul stolojan