x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Atentat eşuat impotriva lui Boris Berezovski

Atentat eşuat impotriva lui Boris Berezovski

de Corina Andriuta    |    18 Iul 2007   •   00:00
Atentat eşuat impotriva lui Boris Berezovski
Sursa foto: CARL DE SOUZA/

Duşman declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin, dat in urmărire generală de Interpol pentru fraudă fiscală in fotbalul argentinian, miliardarul rus Boris Berezovski a fost ţinta unui atentat dejucat de MI 5 şi MI 6, susţine lenta.ru.


Duşman declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin, dat in urmărire generală de Interpol pentru fraudă fiscală in fotbalul argentinian, miliardarul rus Boris Berezovski a fost ţinta unui atentat dejucat de MI 5 şi MI 6, susţine lenta.ru.

Serviciile secrete britanice MI 5 şi MI 6 au fost informate recent in legatură cu un complot de asasinare a omului de afaceri, oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin. Asasinul plătit trebuia să-l impuşte oligarh in hotelul Hilton, din Londra, insă serviciile secrete MI 5 şi MI6 au dejucat planurile de asasinare şi au reuşit să-l aresteze pe criminal in momentul in care acesta incerca să ducă la bun sfărşit intenţia sa. Atentatul trebuia să se producă intr-o perioadă două săptămăni. Criminalul trebuia să-l ademenească pe Berezovski in hotel pentru false tratative de afaceri. Ca să nu fie bănuit, asasinul a venit la intălnire insoţit de un copil. Serviciile secrete nu au dezvăluit detalii ale operaţiunii care a stat in spatele dejucării acestui atentat.

FILAJ. Berezovski a fost urmărit 24 din 24 ore in ultima săptămănă. In afară de aceasta, agenţii s-au cazat la Hilton alături de camera unde se pregătea crima. Berezovski a declarat că acum trei săptămăni a fost sfătuit de Scotland Yard să părăsească Marea Britanie. I s-a transmis că este periculos să rămănă in Londra. De asemenea, şi Scotland Yard a refuzat să comenteze detaliile acestui atentat. "Nu putem să confirmăm sau să dezminţim informaţia despre atentat ", a declarat un reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne Britanice.

PROPUNERE. Boris Berezovski, opozant al liderului rus Vladimir Putin exilat in Marea Britanie, a propus marţi să fie confruntat, intr-o ţară terţă, cu acuzaţiile judiciare formulate la adresa lui de către Moscova, dacă Andrei Lugovoi se supune aceluiaşi procedeu. Lugovoi, fost membru al KGB şi in prezent om de afaceri, este considerat de Scotland Yard drept principalul suspect in cazul otrăvirii cu poloniu a fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. Marea Britanie a anunţat luni expluzarea a patru diplomaţi ruşi, ca replică la refuzul Moscovei de a-l extrăda pe Lugovoi. "Sunt dispus să merg intr-o ţară terţă şi să fiu judecat in cadrul unui proces echitabil dacă Lugovoi se teme să vină aici" (in Marea Britanie), a declarat pentru BBC Berezovski, inculpat de tentativă de lovitură de stat de către Kremlin, care cere Londrei extrădarea sa.Opozant al regimului Putin, care a acuzat din nou Moscova de comandarea asasinării lui Litvinenko, el nu a precizat ţara care ar putea găzdui procesul său. "Va fi un stat unde va putea avea loc un proces echitabil", a declarat el. Berezovski, acuzat că a estorcat 6,2 milioane de euro de la compania Aeroflot, riscănd o pedeapsă de pănă la zece ani de inchisoare, va fi judecat in lipsă in Rusia.

ULTIMA ORA. Autorul atentatului dejucat de serviciile secrete britanice a fost expulzat, miercuri, din Anglia. Chiar dacă MI 5 şi MI 6 continuă să refuze dezvăluirea identităţii asasinului plătit, dar şi persoana care a dorit neutralizarea lui Berezovski, se stie ca asasinului i s-a interzis intrarea in Marea Britanie pentru o perioadă de zece ani. Conform lenta.ru este foarte ciudată reacţia serviciilor secrete britanice, de a se dispensa aşa uşor de un asasin mai ales in condiţiile in care la mijloc este un miliardar destul de influient in economia din Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: magazin Marea Britanie berezovski