x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Australia / Accept pentru primirea deţinuţilor de la Guantanamo

Australia / Accept pentru primirea deţinuţilor de la Guantanamo

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Dec 2008   •   00:00

Guvernul australian ar putea accepta, la cererea SUA, primirea în Australia a unor prizonieri de la Guantanamo, dar numai după o evaluare riguroasă caz cu caz. potrivit unei surse oficiale, relatează AFP, citat de Antena 3.



"Australia, ca şi multe alte ţări, a fost abordată pentru a studia o eventuală primire pe teritoriul ei a unor prizonieri de la Guantanamo", a spus purtătorul de cuvânt al premierului, pentru The Weekend. "Orice decizie de a primi o persoană în Australia va fi luată de la caz la caz", a spus el, precizând că "toate persoanele admise vor trebui să îndeplinească strict obligaţiile legale şi vor trebui să treacă prin procesul de evaluare, extrem de riguros".

Destinat persoanelor suspectate de legături cu al-Qaida şi cu talibanii, în opinia Washingtonului, centrul de la Guantanamo a devenit simbolul exceselor "războiului împotriva terorismlui" lansat de George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie 2001. Aşa cum a făcut deja administraţia Bush cu privire la peste 500 de prizonieri, viitoarea administraţie americană va încerca să trimită un număr cât mai mare de prizonieri în ţările lor de origine, însă se pune şi problema riscului de persecuţie în ţările lor, cum s-ar putea întâmpla cu chinezii uiguri, algerienii sau libienii. China a cerut marţi, din nou, repatrierea unui grup de 17 uiguri aflaţi la Gunatanamo din 2002.

În timpul campaniei prezidenţiale, Barack Obama a pledat pentru închiderea închisorii. Mai mult, la 18 decembrie, secretarul apărării Robert Gates, care îşi va păstra funcţia şi în noua administraţie, a cerut Pentagonului să pregătească un plan pentru închiderea Guantanamo. Planul se va referi la condiţiile "necesare pentru închiderea (centrului - n.red.) şi pentru scoaterea deţinuţilor din acest loc, asigurând în acelaşi timp protecţia poporului american faţă de persoane periculoase", a precizat purtătorul său de cuvânt, Geoff Morrell. Doi australieni foşti prizonieri la Guantanamo au revenit deja în ţară.

×
Subiecte în articol: lumea